Автор Тема: KDE, създаване на собствена клавиатурна подредба.  (Прочетена 1336 пъти)

c111100101

• Гост
Искам да си създам собствена клавиатурна подредба, която да излиза в списъка с другите подредби в настройките на клавиатурата на KDE. Много ще се радвам да ме насочите към определени линкове или да ми дадете съвет как да го направя.
Активен

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
можеш да промениш съществуващата подредба това става във файла /usr/share/X11/xkb/symbols… там има доста файлове с клавиатурни подредби които няма да ползваш, избираш си някой и пляскаш в него новата подредба която си наредил.
P.S. във файла bg са българските подредби, от там може да научиш какво и къде се пише. Редактираш файла и после добавяш подредбата по познатия начин.
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

c111100101

• Гост
А има ли софтуер с който мога да редактирам в графичен режим въпросните файлове, че така като ги отворих малко ми е трудно да се ориентирам в кодовете.
Активен

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
Нямам представа, аз си го редакторах на ръка. Трябваха ми само няколко знака които да добавя към фонетиката.
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
А има ли софтуер с който мога да редактирам в графичен режим въпросните файлове, че така като ги отворих малко ми е трудно да се ориентирам в кодовете.
Преди доста време, в тема от друг форум (цък), бях дал линк към Keyboard Layout Editor (KLE) - цък.
Не съм се интересувал от програмата след това и не знам дали сега може да се използва.
Ако искаш, може да разучиш какво е положението с нея в момента. Има някакъв ъпдейт на информацията от страницата за изтегляне (от юни 2010г.), така че може би все още може да се инсталира и използва.
Активен