Автор Тема: Малко помощ в избирането на линукс :)  (Прочетена 1202 пъти)

doomy_unix

• Напреднали
  • Публикации: 61
  • Distribution: Slackware 13.1
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Здравейте на всички :) Пиша тая тема тук, знам че има голяма вероятност да съм объркал раздела - извинявам се предварително :)
 От около година насам ми идват разни мисли да си сложа линукс, и след като тотално се разочаровах и ми омръзна майкрософта реших да започна :) (мислех, че няма да се справя изобщо :) ). Обаче тук идва и моето питане - инсталирах си убунто, който излезе на 10.10.10. Почти идентичен е със виста и 7-цата, а аз мислех че е нещо по различно, и като цяло какви са неговите възможности ? Много се заинтригувах от линукса и искам да си избера 1, който да го изуча. Имам известни познания по програмиране, но търса линукс като цяло да започна лека по лека да го изучавам.
Гледам slackware и неговите възможности, както и дебиан. Кой бихте препоръчали вие за "средно" начинаещ (така да се каже  ;D
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Малко помощ в избирането на линукс :)
« Отговор #1 -: Oct 19, 2010, 20:27 »
Я дефинирай "слакуеър и неговите възможности, дебиан и неговите възможности"?
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6459
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 19, 2010, 20:42 »
Цитат -> "...Обаче тук идва и моето питане - инсталирах си убунто, който излезе на 10.10.10. Почти идентичен е със виста и 7-цата, а аз мислех че е нещо по различно..."

Е туй нещо как го установи ? Че трите операционни системи са ИДЕНТИЧНИ. Не мога да се съглася с такова твърдение. Нищо лично.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 19, 2010, 20:53 »
Ако виждаш прилики в графиката, не са случайни, а се дължат на леки кражбички от страна по- комерсиалната компания. А за теб като "средно начинаещ" ти препоръчвам Убунту или Кубунту. Поне докато не се научиш каква каква точно версия на дистрибуцията ползваш. Възможностите на Ubuntu са като на всяка операционна система. Не са неограничени, но са достатъчни да покриват нуждите на средностатистически потребител.
« Последна редакция: Oct 19, 2010, 21:24 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 20, 2010, 00:24 »
doomy_unix Възможностите на slack, debian и ubuntu са едни и същи. Няма нещо дето да не можеш да го правиш с едната а с другата да не можеш. Препоръчвам ти да се хванеш с нещо по-потребителски настроено примерно ubuntu, mandriva, opensuse даже и fedora. После като се почувстваш по-сигурен можеш да си сглобиш една системка примерно нетинстал на дебиан, след това може би слак или Арч, а ако вече тотално се запалиш можеш да пробваш компилация на gentoo по handbook-a ( което между другото не е толкова сложно щото е много добре документирано ).

И все пак щом тепърва се захващаш добре си се ориентирал към Убунту. Пък ако нямаш много голям мерак да задълбаваш може да си продължиш да си го използваш и да ти върши чудесна работа.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
« Отговор #5 -: Oct 20, 2010, 02:08 »
Обаче тук идва и моето питане - инсталирах си убунто, който излезе на 10.10.10. Почти идентичен е със виста и 7-цата, а аз мислех че е нещо по различно, и като цяло какви са неговите възможности?

Ти изтрепа коня от раз с това :). Е точно това не съм очаквал да чуя тук, някой да каже, че Убунту прилича на Виста или Вин7  ??? По-скоро ако някой каже, че Убунту с Гноме прилича на Мак, да, ама да прилича на Вин ми звучи малко странно. Както и да е де, това говори добре за Линукс десктопа, явно на новите потребители Линукса им се вижда познат, което значи, че потенциалния шок от смяната на ОС-та няма да е толкова голям.

Общо взето възможностите на Линукс са неограничени, зависи само от задклавиатурното устройство, т.е. от теб да извлечеш максимума от работата с него. Освен това така поставен въпроса е прекалено общ, трябва да кажеш какво точно искаш да правиш с него, какво очакваш да намериш в Линукс. Кеф ти сървър, кеф ти десктоп, какво повече да иска човек. Линукс не е идеален, ама има ли идеални неща? За отверана система, която ти идва за без пари, мисля че се справя чудесно, и става все по-добър и по-добър.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт