Автор Тема: Оптимален достъп до NAS сървър  (Прочетена 753 пъти)

dmanolov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 39
    • Профил
Здравейте!

Имам на разположение един Zyxel NSA 310 NAS сървър, който искам да достъпвам от машина с Убунту, във вътрешна мрежа. Папките, в които искам да записвам големи обеми файлове, са споделени повечето чрез samba и една чрез nfs. Бих искал да попитам знаещите в този форум:

1) как е по-добре да ги споделям - чрез samba и една чрез nfs? Кое ще ми даде по-бърз запис и четене на големи обеми информация (и гарантиращо безпроблемен запис на информацията), за проверка на контролни суми и т.н.?

2) мога ли да споделя едни и същи папки и през samba и през nfs (четох някъде, че не можело, щели да си пречат. Но може и да бъркам).

3) Ако се монтират автоматично още със стартирането във fstab, това ще позволи ли на NAS сървъра да излиза в stand-by режим, или е по-добре да сложа да се монтират само при нужда? Също от гледна точка на гарантирано записване на информацията (да е сигурно, че всичко е записано без грешки, защото са важни архиви). И към коя папка да ги монтирам - четох, че /media била само за автоматичните монтирания на устройства. И наистина - забелязвам, че като монтирам към поддиректории на една директория, монтираните папки се появяват автоматично в Places на Nautilus, а при монтиране към друга основна директория - не. Аз ги бях монтирал с

Код:
//192.168.1.3/shared/ /media/shared cifs  credentials=/home/user/.smbcredentials,noauto,user 0 0

Но имаше проблем с правата ми на достъп (не ми позволяваше запис) и го коментирах. Как да го направя както трябва?

4) като опитам да записвам в samba споделените папки на NAS сървъра, винаги ме предупреждава, че няма свободно място, а на NAS сървъра място всъщност има. Като игнорирам съобщението се записва нормално. Явно просто не изчислява вярно свободното място. Как да коригирам това?

Ще съм благодарен на всяка идея или линк към информация по темата.
Данаил
Активен