Автор Тема: Въпрос за GnuPG  (Прочетена 1237 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4041
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Въпрос за GnuPG
« -: Jul 22, 2013, 12:31 »
Здравейте! На компютъра си имам инсталирани линукс магея 2 и уиндоус експи. Линукските дялове са съответно sdb1 (/), sdb5 (swap) и sdb6 (/boot). Уинските са sda1, sda5, sdc1 и sdc5. Ктиптирах sdb1 (/) с GnuPG и той стана dev/mapper/crypt_sdb1 (това в /etc/fstab). Маунт-пойнтовете на уинските дялове са съответно media/win_c, media/win_d и т.н. Сега при буут на магеята иска паролата за криптировката и си стартира нормално (отбелязвам, че криптировката я направих още с инсталирането на магеята - custom disk partitioning>>encrypt hard drive.
Уина въобще не вижда линукския харддиск, което е нормално - той си вижда Ц, Д /първия хардддиск/ и Е, Ф /третият харддиск/.
Открих, че GnuPG има порт за уиндоус, изтеглих го- gpg4win.
Въпросът ми е- ако криптирам и дяловете на уина, линукса при буут ще ги разпознае и ще иска ли паролата за криптировката им при старта на системата, както прави това за линукския дял, или не и ще даде грешка при монтирането им при зареждане на системата и под линукс няма да мога да ги достъпвам? И трябва ли да се пипа нещо по /etc/fstab - примерно както е сега sdb1 - вместо обикновеното /dev/sdb1 /   да се пренаписва например за Ц-дяла >> mapper/crypt_sda1 ?
Сега /etc/fstab изглежда така :

/dev/mapper/crypt_sdb1 / ext3 acl,relatime 0 0
# Entry for /dev/sdb6 :
/dev/sdb6 /boot ext3 acl,relatime 1 2
/dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
# Entry for /dev/sda1 :
/dev/sda1 /media/win_c vfat umask=000,iocharset=utf8 0 0
# Entry for /dev/sdc1 :
/dev/sdc1 /media/win_c2 vfat umask=000,iocharset=utf8 0 0
# Entry for /dev/sda5 :
/dev/sda5 /media/win_d ntfs-3g defaults,umask=000 0 0
# Entry for /dev/sdc5 :
/dev/sdc5 /media/win_d2 ntfs-3g defaults,umask=000 0 0
none /proc proc defaults 0 0
# Entry for /dev/sdb5 :
/dev/sdb5 swap swap defaults 0 0

Благодаря предварително!
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Re: Въпрос за GnuPG
« Отговор #1 -: Jul 22, 2013, 13:56 »
Хм, Windows си вижда партициите, просто няма инсталиран драйвер за файловата система и няма закачена буква
И ако криптирате Windows дяловете мислите ли че операционната система ще зареди от тях, дали ще има кой да ги декриптира?
Активен

0x2B|~0x2B

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Jul 22, 2013, 14:55 »
Колега, знам, че уинът има възможност след инстал на софтуер да вижда ехт3 дялове, например, каквито са моите. Не това беше въпросът ми, но доколкото разбирам от отговора ти, не мога да криптирам уинските дялове, или, веднъж криптирани /става въпрос под зареден уин с gpg4win/ - то няма да зареди системата?
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #3 -: Jul 22, 2013, 15:02 »
Колега, знам, че уинът има възможност след инстал на софтуер да вижда ехт3 дялове, например, каквито са моите. Не това беше въпросът ми, но доколкото разбирам от отговора ти, не мога да криптирам уинските дялове, или, веднъж криптирани /става въпрос под зареден уин с gpg4win/ - то няма да зареди системата?
Не знам дали тази програма поддържа full disk encryption (има го в pgp)
Активен

0x2B|~0x2B

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Jul 22, 2013, 22:12 »
На мен ми е достатъчно, че поддържа енкрипшън на дял от диск- сега съм криптирал / , щом GnuPG го поддържа, предполагам, че и версията му за уиндоус gpg4win го поддържа. Идеята ми е да криптирам C:\ дяла на уина /криптировката ще я направя под уин с gpg4win/, ама после как да го изпиша в /etc/fstab в линукса, че да го маунтва и да работя с него? Щом е криптирано с една и съща програма- линукския с gnupg под линукс, уинския с gpg4win под уиндоус, се предполага, че под линукс gnupg ще си разпознае криптировката на уинския порт и ще има възможност за маунт и използване на криптирания уински дял, но как, ако е възможно, във фстаб ли трябва да се пипне, или на друго място? Изчетох маса рийдмита из нета, но са за трукрипт, а аз искам с gnupg?
Активен