Примерно, нека икономиката на България расте с 2% годишно (цифрите не са точни, не ми се рови в Евростат). Икономиката на Германия расте с 0.2% годишно. 2% годишно на 7000$ БВП/калпак е повишение с $140. 0.2% на $40000 е повишение с $800.
На мен са ми много смешни една голяма част от тези статистики!
Примерно, ръста на продажби на нови автомобили бил паднал или не растял!!! Ами това да не е хляб дето днес като го купиш го изяждаш и изсираш и утре купуваш пак!!!? Един автомобил се произвежда за по-малко от един ден, а се ползва поне 5 години в белите държави и още в пъти по толкоз в не толкоз белите.
Същата и с всички други техники.
В случая с ръста в Германия и България също има условности! Размера БВП зависи от бюрокрацията, технологиите на производство и образованието на кадрите. Към тези основни неща можем и да добавим и конюнктурата на производството, дали се произвеждат стоки и услуги с голяма добавена стойност или с малка.
В този ред на мисли, в Германия производството е оптимизирано до край, а в България тепърва се оптимизира. От друга страна, тези статистики отчитат производството което е декларирано, а у нас сивата икономика официално е над 30%, а в чистото производство е доста повече!