Автор Тема: Въпрос относно VPS  (Прочетена 2117 пъти)

NikolayDONG

• Напреднали
  • Публикации: 69
    • Профил
Въпрос относно VPS
« -: Feb 06, 2015, 02:22 »
Здравейте. Имам въпрос относно машините, създадени с цел създаване на VPS. Да речем, че имам машина с 8 ядрен процесор, 16 гб рам и пусна четири виртуални сървъра с характеристики: 4 ядра, 4GB RAM, това да бъдат и четирите виртуални сървъра, след като машината има налични само 8 ядра, ще бъде ли възможно да представя четири сървъра с по четири ядра? Просто информативно. :)
Активен

kierenski

• Напреднали
  • Публикации: 92
    • Профил
Re: Въпрос относно VPS
« Отговор #1 -: Feb 06, 2015, 09:14 »
VPS хостингите имат стандарт, като всеки виртуален процесор е еквивалент на 600Mhz реален такъв като процесорно време в часове/месец.
В отговор на въпроса ти, ДА можеш да даваш и повече виртуални процесори от реалните, стига да не надвишават времето за споделяне иначе ще пада ефективността и виртуалните машини ще са зависими една от друга колко ресурси да се ползват и колко остават за останалите.
Активен

k0tka

• Напреднали
  • Публикации: 130
  • Distribution: Fedora 23, CentOS, Debian, OS X El Capitan
  • Window Manager: i3wm
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 06, 2015, 09:32 »
Здравей,
Като цяло идеята не е добре, нито е добре да даваш всичката РАМ на хипервайзора на виртуалките, но зависи от типа на виртуализацията. Някой виртуализации "отнемат" от реалните ресурси (РАМ и cpu ядра) на хипервайзора - XEN например го правеше по default, така че там трябва да заделиш (съвсем примерно) 1GB за самият хипервайзор dom0 и остават 15GB които да кажем разпределяш на 15 виртуалки по 1 и ако се опиташ да стартираш 16та или да дадеш повече ядра от наличните(не съм пробвал) вероятно няма да успееш и вече зависиш от конфигурацията на хипервайзора. (инфо).
От друга страна съм виждал openvz с 64GB да има пуснати повече от 64 "vps"-а с 1GB или 2GB памет и с минимум 1 ядро на виртуалка при 16 ядрен процесор. По този начин свободната памет и cpu реално се "споделя" и се използва за всички които имат нужда от повече за сметка на останалите които не я използват в момента. Във всички случаи дори да е възможно от типа и настройката на твоята виртуализация това ще доведе до ужасен performance и вероятно проблеми с hypervisor-а. Поправете ме ако греша.

P.S. Както казваше бивш колега: Виртуализацията е прахосване на хардуер
Активен

"If you need an instructional video telling your users how to turn a machine off (http://windows.microsoft.com/en-gb/windows-8/how-shut-down-turn-off-pc), there’s something seriously wrong with your design." --  Andrew Gregory @ linuxvoice

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 06, 2015, 09:53 »
Не съм админ, никога няма да стана, но корифейте разправят, че това е единственият смисъл на виртуализацията — да продаваш в порядъци повече ресурси, от тези, които имаш налични.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

k0tka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 06, 2015, 10:13 »
Не съм админ, никога няма да стана, но корифейте разправят, че това е единственият смисъл на виртуализацията — да продаваш в порядъци повече ресурси, от тези, които имаш налични.
Да, не съм зад идеята че е прахосване на хардуер - напротив, но според мен зависи за какво се ползва. Ако си хостинг компания вероятно е удачно. Ако го правиш и използваш за собствени цели и гониш performance вероятно не е най-добрата идея. Факт е че не съм работил с и не съм виждал фирми които да не използват виртуализации било то с повече от наличния ресурс или не. Ако се използва за вътрешните системи на компанията може една голяма машина да се раздели на 2 или повече за отделни услуги (mail, dns примерно) и точно в този случай аз не бих "споделил" наличния ресурс между тях.
Активен

"If you need an instructional video telling your users how to turn a machine off (http://windows.microsoft.com/en-gb/windows-8/how-shut-down-turn-off-pc), there’s something seriously wrong with your design." --  Andrew Gregory @ linuxvoice

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 06, 2015, 10:21 »
Някоя от тукашните глави разправяше, че различните услуги трябва да са на различни машини. Това беше по повод, че някои си правеше някакви експерименти. Та от тази гледна точка, май виртуализацията е за клиентите, а не за опорната инфраструктура. Така де не може една машина хем да е load balenser и web server например. Както често се казва за разни работи, та и виртуализацията не е сребърен куршум ;)
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

k0tka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 06, 2015, 10:39 »
Напълно съм съгласен. Въпреки че, когато бюджетът не го позволява - разбираш колко си изобретателен всъщност и какви глупости можеш да сътвориш за да се впишеш в него ;D

Така че адаш (Николай), ако е за лична употреба - действай, чупи и ще видиш последствията. Това е начина да знаеш и да бъдеш сигурен.  [_]3
Активен

NikolayDONG

• Напреднали
  • Публикации: 69
    • Профил
« Отговор #7 -: Feb 07, 2015, 19:12 »
Не, няма смисъл да чупя машината безразборно. Естествено, че ще се опитам да го правя с цел. Благодаря за бързите отговори.
Активен