Автор Тема: Проблем след инсталация на Линукс  (Прочетена 1489 пъти)

elfish

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Здравейте колеги

Разделих си хард диска на 4 като инсталирах линукс в единия дял. След това реших да си инсталирам Windows в друг дял, но при стартирането на инсталацията не ми показва хард диска. Тоест нито един дял не се показва там, все едно нямам хард диск. Искам да попитам може ли да ми дадете съвет как да оправя нещата и да съм с Линукс в един и Уиндоус в друг от дяловете ?

Благодаря предварително
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8064
    • Профил
Re: Проблем след инсталация на Линукс
« Отговор #1 -: Apr 19, 2015, 16:10 »
Взимаш живата флашка с линукса и стартираш каквото има на нея. Отваряш gparted, разкарваш всичко, и правиш нов основен дял. Той ще ти е за Windows-а. Правиш още един основен за линукс. Реши преди да го направиш, колко голям да е. От него ще направиш два разширени дяла. Един за системата и един за /home. Цепиш го със съответните размери. Взимаш останалото пространство от харда ти и правиш треди дял, който ще е NTFS. Там ще си блъскаш твоите неща. Ако искаш направи и четвърти дял за бакъп, но това по-добре да се прави на външен хард.

След това инсталираш Windows на първия дял от харддиска ти. С Gparted трябва да си го направил вече на NTFS. Аз на WIndows за манипулиране с дяловете на диска не разчитам. Инсталираш го, слагаш му драйверите, слагаш му програмите, правиш си нужните настройки, рестартираш и му правиш един backup. По възможност на външен хард. После взимаш флашката с желания линукс и стартираш машината от него. Втория основен дял е разделен на два разширени. Инсталираш линукса на първия, като по време на инсталацията, му казваш, че втория ще ти се монтира във /home. Трябва да  се огледаш хубаво, щото ще те пита и къде да инсталира GRUB. Обикновено ти е избрано директно /dev/sda. Както и трябва да е. Инсталираш системата. След като това се случи, пускаш си новата система, ъпдейтваш хранилищата, пускаш ъпгрейд на системата и ъпргрейд на дистрибуцията. След това махаш или инсталираш, каквото искаш и си правиш настройките.

Това и общо взето.
« Последна редакция: Apr 19, 2015, 16:13 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

malin

• Гост
« Отговор #2 -: Apr 19, 2015, 16:36 »
Разделих си хард диска на 4 като инсталирах линукс в единия дял.
Какви са 4-те ти дяла - основни? И с вече със зададена файлова система ли? Различна от NTFS ?
ХП?!
Откога Уйн "поумня" дотолкова, че да не ти предложи да изтрие всичко и да направи ново разпределение. Провери си инсталационния носител също, към казаното вече.
Активен

daniel_vulchev

• Напреднали
  • Публикации: 177
  • Distribution: NetBSD, Slackware, Debian
  • Window Manager: Console/Gnome
    • Профил
« Отговор #3 -: Apr 19, 2015, 19:48 »
За по лесно раздели си диска на две един дял за уин един за линукс. После си инсталирай уиндоуса в единия дял  след това линукса в другия и си готов.
Активен

elfish

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #4 -: Apr 20, 2015, 07:49 »
Здравейте. Нещата се оправиха благодарение на 4096bits

И аз не мога да си представя, защо уиндоус не ми предложи да форматирам всичко. Просто не излизаше никакъв хард, но след като го форматирах през буутващата флашка за линукса всичко се оправи.

Относно на въпросите ви защо са ми 4 дяла - ами аз съм моряк и принципно си нося диск с уиндоус на кораба, но искам да си запазя филмите, игрите и музиката, която слагам в другите дялове, защото насред морето няма как да си изтегля.

Поздрави
Активен

malin

• Гост
« Отговор #5 -: Apr 20, 2015, 20:04 »
Относно на въпросите ви защо са ми 4 дяла

Не баце, не е това. Ако напишеш в търсaчката "mbr vs gpt" - ще ти покаже нещо (това май беше първо при мен). И понеже разпределението/организирането ти е по MBR и имаш 4 "първи" дяла - и това ти е бил проблема. Новите версии на Уйн стандартно идват (ако са предварително инсталирани) с другата схема (и там проблема е друг).

Редакция/
В случая аз съм глупавия, защото ако "мъчеше" ХП - щеше да предложи формат (какво по-логично), а и на него не му е познато организация по GPT.
Редакция2/
Всичко това (mbr vs gpt) - като допълнителна информация която да обогати общата ти култура. Карaй си по MBR и си свиркай.
« Последна редакция: Apr 20, 2015, 20:23 от malin »
Активен