Автор Тема: Смяна на фонетиката в терминала - Убунту 12.04  (Прочетена 954 пъти)

MihailArabadjiev

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Здравейте приятели, искам преди да задам въпроса си да изкажа моите поздравления за изключително добре направен и подреден сайт и форум. От няколко дни съм горд собственик на нова машина с операционна система ubuntu 12.04.

Първо искам да се извиня за глупавия въпрос, които ще ви задам, но за мен работата с линукс е нещо съвсем ново и доста объркващо на моменти.

Сега за проблема
При довършване на инсталацията ubuntu ми предложи избор на език и аз избрах Български. Дотук добре, всичко си работи и е много приятно, да ползваш софтуер на родния си език. Когато искам да работя с терминала той ми показва нещата на Български. Проблема е че не мога да пиша на Български в терминала.

Как да направя така че при нужда в терминала да мога да пиша на Български. Но без да премахвам българския като основен език за момента.

Искам да благодаря предварително на всеки, който вземе участие и ми помогне с коректна насока, за решаване на така елементарния проблем за някой от по-напредналите потребители на linux.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Инсталирай си пакета keyboard-configuration, ако не е инсталиран:
Код:
sudo apt-get install keyboard-configuration

Глобални настройки за клавиатурните подредби, които могат да се ползват и от графичната среда, и от конзолата, могат да се зададат във файла /etc/default/keyboard. Може да редактираш този файл и ръчно (трябва да го отвориш с root права), но по-добре ползвай командата:
Код:
sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration

След което трябва да рестартираш системата или да изпълниш:
Код:
sudo service keyboard-setup restart
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти