Автор Тема: Инсталиран Линукс на диск зареждане от USB  (Прочетена 1209 пъти)

mimosh

• Напреднали
  • Публикации: 317
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Искам да попитам възможна ли е следната постановка
Лаптоп с Уиндоус, правя дял за линукс и инсталирам линукса там. Искам обаче да не слага Grub на MBR на лаптопа, а да го сложа на някаква флашка, когато сложа флашката да имам възможност да заредя линукса, ако ли не уиндоуса да не разбира че има нещо друго.

Много ще съм благодарен за някакъв линк че ни ми стига акъла как да го напиша в Гугъла въпрос за тая постановка.

Искам тази постановка защото лаптопа е на жена ми и искам само да тествам хардуеъра. За да може в следващ момент просто да изтрия дяла с Линукс и всичко да си е както досега.

ПС: Линукса който искам да инсталирам е Кубунту 64бит, ако т`ва изобщо има някакво значение.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
При инсталацията вкарай флашката, на която после ще записваш bootloader-а, и в края на инсталацията, когато инсталаторът те пита дали и къде да инсталира bootloader, избери нея.

Ако имаш възможност, може да го проиграеш с инсталация във виртуалка, на която да ѝ закачиш флашка или втори диск, за да видиш дали ще ти даде въпросния избор и как ще изглежда.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

malin

• Гост
За да може в следващ момент просто да изтрия дяла с Линукс и всичко да си е както досега.

Уйндоса ще вижда някъкъв неразпознат дял и ако предложи на някой да го форматира, за да го усвои...

А иначе, горния вариант става, само че ще зададеш реда на зареждане да е от флашката през биоса. Може да я оставиш включена (докато си сам) и изпълниш sudo update-grub профилактично, за да имаш в менюто и избор между двете ОСи (ако го няма).
Активен

mimosh

• Напреднали
  • Публикации: 317
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
благодаря ще пробвам и ще пиша как се е получило
Активен