Добре ето и моето мнение, макар че съм от сравнително скоро в Линукс обкръжение

'>
Наистина най-добре е да почне със LiveCD незнам защо никой тука не спомена Slax 4.1.1 според мен това е едно доста добро дистро...поне да разбере как стоят нещата като цяло в Линукс и да се запознае малко с нещата които ще му трябват най-много (KDE, MC i Console).
Оттам нататъка да хваща едно дистро, да прави и струва разни партишъни (мноо ми е смешно като пиша английски термини на БГ ама няма как, мързи ме да натискам АЛТ+Шифт всеки път)

'>)))) и да го качва....незнам лично аз пробвах Мандрейк ама не ми хареса....само проблеми ми правеше още от самата инсталация, и от конфигурирането, може би съм попаднал на кофти версия или не са сработиха нещо със щайгата ми....Сега съм на Slackware 9.1, а като си взема новото ПиСи ще сложа Slackware 10.0 на него...дори вече съм си го пекнал на СиДи-та

'>
И въобще незнам защо всички тука викат че Слак било сложно дистро за новаци, че к'во пък му е сложното....всичко си е описано супер-подробно само трябва да се чете по-внимателно.....и се инсталира и работи перфектно, дори със АЛСА ми разпозна античната ISA sound карта ESS1868 дето в Уин'95 (ехххх тези времена.......) я подкарвах със 300 зора....и дори честно казано въобще си мислех че няма да имам саунд под Линукс, поне не и докато не стана ня'къв експерт....незнам лично аз не мисля че слак е сложен и е за по-напреднали потребители ! Много си е добре той....
По-въпроса за това дали знае за какво точно ще си ползва дистро-то ми стана много смешно....ами за какво може да го ползва - нет ли ще подава и ще го ползва като рутър ли или пък ФТиПи ще прави или уеб-сървър ?!

'>)) Сигурно щом пита такива въпроси ще си го ползва като нормална ОС за редовни неща....музика филми игри и нет...просто нека да е Линукс

'> нали?

'>
Аз лично смятам наистина да направя сегашния ми комп рутър като си взема новия, не защото ще подавам инет в квартала (смешно е да го правя рутър за да рутирам едно-единственно ПиСи), а защото искам да се понауча малко и като му взема 2 мрежови карти и ще му мисля тогава що е то eth0 и eth1 и как по дяволите да пусна нета и до другия комп

'>
А то че има кофти моменти, има си ги винаги и това чувство дето те мъчи дни наред докато не оправиш нещо дето в началото ти се струва супер-сложно и непостижимо съм го изпитвал не един път

'>))
Както например сега като се опитвам да си кача k3b от едно архивче (щото ми го нема стандартно в слак-а) ама само грешки ми дава като се опитвам да го компилирам (незнам дали беше точно компилиране, май така се казваше) и засега нестава та нестава.....и аз го мъча та го мъча....пък дано успея да го оправя след някой-друг ден.....имам още някои идеи които да пробвам пък тогава ще рева по форума и ще моля за хелп като изпадна в паника

'>)))
Така че общо-взето щом човека пита значи иска да наистина да научи малко или много за Линукс, затуй да хваща слак и да не се плаши от промпта

'>) Пък ако иска само да се гъзарее пред другите че има линукс ама да не излиза от КДЕ-то най-добре е да си остане на Уин-бозето...
btw не съм пробвал другите дистрота освен Мандрейк. А пък това прехвалено СуСЕ дето било супер за новаци, дори не съм го и виждал в действие, но се хвърлих направо на Слак и не съжалявам !!! поне се изпатих на моменти, ама се и научих на много в сравнение с преди...

'> има си help и manual за всичко....треби да се чете....няма как

'> иначе оставаш роб на Bill Gates

'>
See ya !

'>