Здравейте,
много малко успях да прочета за това, което искам да направя и може да получа отговори тип "RTFM", но все пак и те са добре дошли (стига да има линк към тях

'> ). Наистина!
Всичко започна от следният факт: прехвърлям филм от машина с Win2k на друга машина с Win2k и меря трансфера на данни с няколко програми от типа DU Meter и BW Meter. Трансфера варира между 6 и 7Мб/сек, а времето е около 2мин.
Наскоро в тази мрежа (домашна мрежичка е) сложих на рутера (Slack9.1) един голям харддиск и пуснах Самба. Въпросът е, че не мога да постигна тези резултати. Достигам максимум 4,5Мб/сек, като натоварването на самата машина е около 65%, почти изцяло от Самбата.
Ясно е, че всичко е относително. Все пак до колкото мога да направя сметка една 100 мегабитова мрежа има максимална лента на пропускане от 12,5Мб/сек. Не очаквам да получа такъв трансфер с моя хардуер (суичове и кабели), но съм постигал, както казах, 7Мб/сек.
Машината ми е AMD K6 266Mhz, ядрото е 2.4.26 прекомпилирано за процесора. Лан картата, на която работи Самбата е Intel 82559. Ползвам eepro100 модула. Файловата ситема е XFS, RAM 128Mb, харддиска е Baracuda 7200.7 80Gb. За съжаление BIOS-а не го разпознава и съм сложил един RAID контролер, който ползвам само като IDE. Той e SiI и работи с модула CMD649. Ползвам Самба 3.0.4, която съм взел като пакет от Слак10.0.
Това е! Какво мислите? Има ли начин да изкарам нещо повече от това, което имам в момента.
Ето още нещо, което се сетих:
hdparm -tT /dev/hde
/dev/hde:
Timing buffer-cache reads: 128 MB in 3.56 seconds = 35.96 MB/sec
Timing buffered disk reads: 64 MB in 5.25 seconds = 12.19 MB/sec