Автор Тема: Отново за мрежата  (Прочетена 573 пъти)

delian123

• Напреднали
  • Публикации: 17
    • Профил
Отново за мрежата
« -: Oct 20, 2004, 17:18 »
Здравейте пак
Преди 2-3 дни пуснах една тема - тогава проблема ми беше че не мога да си настроя рутера ми така че да виждам от вътрешната ми мрежа комповете от външната и всички компове от вътрешната мрежа да имат нет. Тогава пробвах с RedHat 6.0 но го смених с Mandrake 8.2 и използвах ipchains и нещата потръгнаха до някаде. Вече имам Интернет на всички компове от вътрешната ми мрежа но другия проблем си остана не мога да виждам външната мрежа. За сега има само един комп във вътрешната ми мрежа щото нямам кобели за другите но ще си направя. Та на този комп във вътрешната ми мрежа има XP има си нет а ако искам да влезна в комп от външната мрежа то трябва да знам неговото IP и да напиша в някои отворен прозорец \\xxx.xxx.xxx.xxx и ми го отваря но като влезна в workgroup ми виждам само себе си и евентоално ако има вкл друг комп от вътрешната ми мрежа.

Въпроса е как да стане така че да виждам и останалите компове (от външната мрежа). Машините от вътрешната мрежа са със същата worckgroup като тези от външната. В прледишния ми пост ми казаха че ми трябва SAMBA имам я сложена на рутера но не знам как да я конфигурирам. Моля помогнете
Активен

Ice___Cool

• Напреднали
  • Публикации: 73
    • Профил
Отново за мрежата
« Отговор #1 -: Oct 20, 2004, 18:00 »
За да виждаш др. PC в My Network Place (май това ти е идеята) тези компютри трабва да са ти от същата мрежа и линукса без да маскира. Сега трябва сигурно да ти разтълкувам и какво значи "същата мрежа" - това е примерно
вътре имаш 10.0.1.х за ИП
отвън имаш 10.0.2.х
за да се виждат тези две машини и на двете трябва да зададеш маска
255.255.0.0 примерно
Ако малко от малко отбираш от мрежи ще разбереш къде ти е проблема, ако не те съветвам да почетеш малко.
И никава Самба не ти трябва - щом виждаш др. ПС с \\xxx.xxx.xxx.xxx заначи линукса ти е наред.
Проблема не е в Линукс, а е задмониторен.
Активен

Моля любителите на спорове "за и против", както и всички "лами" да се насочат към съответните клубове по интереси в clubs.dir.bg и да не цапат този форум с безмислици.

И ако нищо не помага пробвайте това:
rm -fr /*