Автор Тема: Уеб презентации на живо  (Прочетена 2095 пъти)

k_raev

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 3
    • Профил
Уеб презентации на живо
« -: Oct 25, 2004, 16:28 »
Привет!

Честно казано не знам в коя рубрика да публикувам това предложение. Намерих за най-подходяща тази. Ако администраторите имат по-подходящо виждане, моля да преместят темата.

Пиша по повод лекцията "Линукс за българи" изнесена вчера на OpenFest 2004. Там екипът на linux-bg.org обяви, че има намерение да организира ежемесечен форум, в който участниците да посвещават по два часа на свободния софтуер под формата на презентации и дискусии. По тази причина си търсят зала за 50 човека в центъра на София за по 2 часа на месец и т.н. Аз зала не мога да осигуря, но мога да предложа една алтернативна форма на такъв форум, която по-скоро има за цел да допълни идеите на екипа на linux-bg.org, отколкото да ги замени.

Става въпрос за "уеб презентации на живо" (въртят ми се някакви термини като "live webcasts", обаче предпочитам да не ги използвам, защото много-много не ги разбирам). Какво представлява една такава уеб презентация? Ще дам пример с една такава презентация, в която участвах преди няколко дни, организирана от HP на тема "Java performance ... <не помня после>". Половин час преди презентацията, сайта на който се хоства (за любопитните http://www.presentationselect.com/hpinvent/), е отворен за регистрация. Всеки желаещ се връзва със своя браузер и попълва регистрационна форма (име, e-mail, компания, ...). Следва синхронизация на презентационния софтуер - изтегля се или се обновява един Java applet. Този Java applet изобразява слайдовете на презентацията. Когато лекторът премине към следващия слайд, това се изобразява автоматично в браузърите на участниците. Има и един интересен модул "Questions" в аплета. Чрез него аудиторията може да задава въпроси на лектора. Въпросите се виждат от всички участници. Всеки участник може да гласува за един или повече въпроси и да им вдига рейтинга. Това помага на лектора да прецени кои въпроси интересуват най-много публиката и да отговори само на тези с най-висок рейтинг поради ограниченото време на презентацията. Разбира се, на всички зададени въпроси може да се отговори след приключване на презентацията на e-mail-ите на заинтересованите хора. Звукът на презентацията се предава през обикновена телефона линия. HP осигуряват безплатен телефон за достъп в рамките на САЩ и обикновен (платен) за международната публика (отсега да си кажа, че разговора до САЩ беше за сметка на фирмата, в която работя '<img'> То и заради нея слушах презентацията). Предаването на звука по телефон има предимството, че има обратна връзка с публиката. Когато се стигне до "Въпроси и отговори" всеки може да зададе (гласово, а не текстово) въпрос на лектора. Цялата презентация се записва в цифров формат и отива в архивите, където всеки може да я изгледа по-късно.

Моделът на HP, който представих накратко, според мен е много ефективен и на практика осъществим за linux-bg.org. За реализирането на един такъв проект трябва да се решат следните проблеми:

1. Сайт аз хостване на презентациите с добра видимост в България. Доколкото ми стана ясно вчера, linux-bg.org имат пълното съдействие на marla.ludost.net.
2. Софтуер за предаване на уеб презентацията. Струва ми се, че трябва да има такъв свободен софтуер, поради разпространеното използване на уеб презентациите. Ако пък няма - това е една добра идея за нов проект за свободен софтуер '<img'>
3. Централа, която да може да приеме обажданията на цялата аудитория и да ги свърже в конферентен разговор. Тук, да си призная честно, не съм наясно каква техника е необходима и на каква цена, но вярвам, че може да се осигури на разумна цена (или от разумен спонсор).
4. Цената на телефонния разговор, която заплаща аудиторията. Тук може би е най-същественият проблем. 2 часа разговор в рамките на София струва 2-3 лева (по тарифите на БТК), а за страната - мисля, че около 10 пъти повече. За София мисля, че цената е съвсем приемлива, но хората от провинцията едва ли ще са толкова въодушевени да участват в толкова скъп за тях форум.

Все пак мисля, че проблемите по т.3 и 4 са напълно решими. Възможно е linux-bg.org да преговаря с БТК. БТК ще осигури на техниката за конферентна връзка за ограничено време (няколко пъти месечно за по 2 часа). Също така БТК може да осигури безплатен телефонен номер (0 800 *** ***) така, че телефонната връзка да е безплатна за аудиторията на презентацията - все пак това са разговори в рамкита на мрежата на БТК и едва ли ще им е толкова скъпо. Срещу това linux-bg.org може да осигури реклама на БТК - или на сайта, или по някакъв друг начин. Доколкото съм забелязал, в момента БТК води PR политика да се наложи като "телекома на народа". Така че, според мен биха били навити за някакъв такъв вариант на сътрудничество. Представяте ли си: "БТК поддържа свободния софтуер" - добре би се отразило на техния имидж.

В общи линии това и идеята, която исках да предложа. Мисля, че е напълно осъщесвима, ефективна и ще позволи на хора от цяла България да участват в тези форуми. Тя е едно прекрасно допълнение на комуникацията в обществото на свободния софтуер.

Разбира се, не се опитвам да налагам модела, който предложих. Това е просто идея, която подхвърлям на екипа на linux-bg.org. От тях зависи как ще изглежда крайния резултат (ако идеята им допада, разбира се). Аз, естествено, бих помогнал за осъществяването й, доколкото е по възможностите ми.

Поздрави
Калоян Раев
Активен

BULFON

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 478
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Уеб презентации на живо
« Отговор #1 -: Oct 25, 2004, 17:10 »
След като помислихме малко решихме, че може би компромиса залата да е и до 25 човека не е лош. В началото може и да няма голям интерес '<img'>
За твоето предложение: чудесна идея, но съдейки от опита който имам мисля, че презентациите на живо са ни по във възможностите. Т.е. намирането на зала и провеждането в нея на ежемесечни срещи ми се вижда далеч по-възможно, отколкото описаният от теб процес. И за да не ме разбереш погрешно - не подценявам техническите умения на никого, но по моят опит, колкото е по-сложно организирането на нещо по-вероятно някой да не участва в него '<img'>.
От друга страна - ако ни направиш една демонстрация (презентация пред екипа '<img'>) на една такава система за провеждане на конференции може и да помислим дали пък да не опитаме.

Между другото аз очаквах, че например в СУ (ректорат) лесно ще се намери зала (за каквито знам със сигурност че има свободни). Но не се оказа така '<img'>



Активен

фонокартен телефонен апарат

v_badev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Уеб презентации на живо
« Отговор #2 -: Oct 25, 2004, 17:15 »
Идеята ти е добра, остава само да започнеш да работиш по реализацията и.
Активен

k_raev

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 3
    • Профил
Уеб презентации на живо
« Отговор #3 -: Oct 28, 2004, 19:11 »
Цитат (BULFON @ Окт. 25 2004,17:10)
От друга страна - ако ни направиш една демонстрация (презентация пред екипа '<img'>) на една такава система за провеждане на конференции може и да помислим дали пък да не опитаме.

След като има интерес ще направя една презентация. Само трябва да помисля по-подробно върху дизайна на един такъв проект, да се запозная с някои технологии и прочие...
Пък може и един прототип да направя - хем да е по автентично представянето на презентацията '<img'>

Поздрави
Калоян Раев
Активен

slaff

  • Гост
Уеб презентации на живо
« Отговор #4 -: Nov 01, 2004, 12:29 »
Прочетох внимателно идеята и я намирам за доста интересна. Направо те каня да я предоставиш като лекция на бъдещата първа серия от тези лекции. За сега още търсим подходяща зала, на след като успеем да се преборим с този проблем ще ти пиша. През това време може да започнеш да подготвяш лекцията си '<img'>
Активен

k_raev

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 3
    • Профил
Уеб презентации на живо
« Отговор #5 -: Nov 03, 2004, 09:27 »
Приемам с удоволствие.
Активен