Здравейте хора

'>,
От бая време се занимавам със компютри и досега бях винаги на Windows версиите. Но сега ми се ще вече да погледна на света под друг ъгъл като си инсталирам и Linux на компютъра. Искам веднага да ви кажа, че съм lamer за вас, защото съм чувал за Linux, виждал съм screenshots от него ама само толкова. Та имам следните въпроси:
1. Коя дистрибуция ми препоръчвате. Аз мисля да е SuSe. Какво ще кажете? Просто като за начинаещ искам да е много лесна за ползване.
2. Инсталирането. Тука всичко ми е пълна мъгла. Някъде по този сайт мога ли да прочета как се прави тази процедура.
3. Boot Manager. Ще имам цели 3 OS-a инсталирани. Трябва ли да използвам някакъв Boot Manager или Win-a и Linux-a се оправят с това.
4. Как стои въпроса със програмирането под Linux? Има ли нещо като Visual Studio за него и ако да, кой е този софтуер и от къде мога да го взема. Става дума за C/C++.
5. Някоя книга за работа със Linux операционна система. Не само със графичната среда ами и със command prompt-a. Ако може да е PDF или нещо от сорта ще е най-добре.
Ми засега май това ме интересува много. Ясно че ще имам и други проблеми, ама ще питам по-нататък.