Автор Тема: Проблем с компилацията на ядрото  (Прочетена 658 пъти)

Archer

• Напреднали
  • Публикации: 56
    • Профил
Тъй като за първи път ще компилирам ядро искам да помоля някой да ми обясни когато тегля новото ядро от http://www.kernel.org какво точно трябва да сваля. В книгата която чета пише, че свалям основната версия която в момента е 2.6.9(моята 2.4.26), плюс "patch" файловете към тази версия, върху които трябва да приложа командата "patch"  и т.н. Относно тези пачове когат кликна върху опцията V(която трябва да покаже пачовете), не виждам никакви пачове. От друга страна когато влезна на <a href="" target="_blank">ftp://ftp.kernel.org</a> там наистина мога да видя всички пачове, но те веднъж за компресирани с gzip, а друг път с bz2, като между тези пачове има и някакви други файлове, които не ми говорят нищо. Как да позная кои файлове да сваля и какви са тези другите?
Трябва ли да сваля всичките пачове или просто мога да сваля само основната версия.

Имам и един друг въпрос относно копирането на директорията /usr/src/linux-2.4.26. Когато се опитам да я копирам така, че да има още едно такова копие но с име linux-2.4.26_old, на екрана се появяват съобщения от сорта:
[file]no space left on device. Ако се опитам да я копирам през "mc" на екрана излиза съобщение: "Cannnot write target file. No space left on device(28)."

Благодаря
Активен

• Гост
Проблем с компилацията на ядрото
« Отговор #1 -: Dec 17, 2004, 02:51 »
Защо ти е да копираш директорията? Няма смисъл - ако искаш винаги можеш да си изтеглиш сорса на съответното ядро и да си го разархивираш?
Относно пачовете - зависи какъв ти трябва - някой свързан със сигурността, някой за framebuffer, за VPN или за следващата версия? Ако не ти трябва нищо такова - карай с оригиналния сорс.
Ако изтеглиш bz2 архив можеш да използваш командата bzcat:
cd /usr/src/linux
bzcat /put/do/file.tar.bz2 | patch -p1

За gzip не знам какво се прави.
Активен

rpetrov

• Напреднали
  • Публикации: 571
    • Профил
Проблем с компилацията на ядрото
« Отговор #2 -: Dec 17, 2004, 11:29 »
Archer,

Цитат
No space left on device
- файловата ти система е пълна.
df -h ще ти укаже къде и колко свободно място имаш.

Като за начало, от ядро версия 2.4.x да скочиш на 2.6.x не ми изглежда разумно.
Бих ти препоръчал да придобиеш опит с правенето на собствено ядро версия 2.4.26 и после вече да преминаваш на друга версия.
Активен