Автор Тема: Как да направя линк към скрипт на десктопа  (Прочетена 851 пъти)

kwiksilver

• Напреднали
  • Публикации: 65
    • Профил
Значи, да обясня какво и защо искам да направя, иначе ми е ясно как да създам линк (ln -s): връзвам се към интернет с команда adsl-start, изпълнена от руут, това е ясно.. скриптът си се стартира при зареждането на системата, но искам в случай, че падне и аз не съм наблизо, ако на някой от съквартирантите ми им трябва нета да могат да си го пуснат. и понеже не са никак наясно с линукс не искам да ги карам да отварят конзола, да се логват като руут и да го пускат, искам някакси да се изпълнява командата sudo /usr/sbin/adsl-start от иконка на десктопа (ще го преживея ако иска руут парола и трябва да си я дам). да линкна само /usr/sbin/adsl-start към десктопа не тръгва, да сложа sudo преди това - пак не тръгва; направих един скрипт с "sudo /usr/sbin/adsl-start", но той може да се изпълни пак от конзола с sh отпред.. въобще, нещо не мога да се оправя. идеи, моля??
и да ви кажа, четох за тая проклетия (този начин на свързване с нета) тука - поне 10 души се оплакват редовно, че нещо не става - пробвах с Kinternet и dsl, с kvpnc и пак не успях и изобщо искам по този класически начин - с adsl-start. не може да не може да се направи с един цък на мишката, дори и после да иска руут парола (а пък ако не иска още по-добре... ;-)
Моля помогнете....
Активен

• Гост
аз лично не ползвам адсл, обаче преди ползвах обикновен ppp и гледам че това май става по същия начин.
Със Слак съм и във файла /etc/ppp/pppoe.conf има един ред
който трябва да направиш на
DEMAND=yes
по този начин дори и при разпадната връзка, всяка заявка към интернет тряба да дига връзката.
Не е задължително да се получи де.
Активен

alabal

• Напреднали
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
По малко нерви ще ти струва да им направиш по един потребителски акаунт на твоите съквартиранти и после да им зададеш права в sudo (/etc/sudoers) или просто да ги добавиш към групата на нета. Ще ти отнеме съвсем малко място в /home и ще ти спести много грижи - никога няма да се опитват да свалят нещо защото ще бъдат изненадани от странната на пръв поглед организация на папките, а и освен това ще се чувстват горди, че имат собствено неприкосновенно пространство (не им обяснвай за root права).
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

XaugyTuH

• Напреднали
  • Публикации: 267
    • Профил
А пък по въпроса за линка, ако си с КДЕ щракаш с десния бутон на мишката, Create New ->File ->Link to Application и от таба Application  в реда Command му задаваш да се стартира твоя скрипт.
Активен

Когато говорите, трябва думите ви да бъдат по-добри от мълчанието!

Не правете от мухата слон. Разходите са прекалено големи.

ivanatora

• Напреднали
  • Публикации: 658
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
Не виждам защо да не става с ln -s. Не забравяй че скрипта трябва да може да се 'изпълнява' - chmod a+x (а може и chmod u+s, ако искаш да си спестиш sudo-то.. не съм сигурен дали ще проработи, обаче).
Активен