и още
Първа точка за новаци: "не работи като root".
За разлика от други системи се работи безпроблемно( ! ) като обикновен потребител. Ако имаш много права дори безобидна програма/скрипт/команда може да нанесе щети.
Бел.: естесвено, че се налага да се свърши някоя задача като "root", но да не става навик

'> !
Абонирай се към mail-списъците на дистрибуцията, която ползваш (може и на някой чужди).
Ако си свързан директно в интернет, защитната стена, както вече каза phantomlord, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, а иначе е пожелателно-препоръчителна.
За някой от нещата които те интересуват, в интернет има документи на повече от 10 години.
/offtopic
Може да си тедставиш какво е въздействието от една команда като "rm -Rf *" ПРЕДСТАВИ СИ ГО ПРЕДИ ДА ИЗПЪЛНИШ ТАКАВА КОМАНДА ! Представи си какво става за системата, ако си root и си в главната директория. Като обикновен потребител въздействието е по-силно върху теб/твойте документи и файлове, а система си работи. Някой може да каже: да ама аз бях направил преди това "chown -R ivancho /" и после ми се изтри всичко. Еми да бе направил и "dd if=/dev/random of=/dev/hdc".