Автор Тема: htb.init howto  (Прочетена 1403 пъти)

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
htb.init howto
« -: Feb 27, 2005, 02:39 »
Изчетох почти всичко по темата, което успях да намеря в интернет, обаче не успях да си реша проблема. А той е следния:
Имам 64 хоста, на които се дава интернет като скоростта, която получавам е гарантирана, достъп до локален ftp сървър и достъп до ftp сървър на доставчика с преференциална скорост.

+-------------+
| Inet 416Kbit  |--------+
+-------------+            |
+-------------+            |      +-----+       +-------+
|LFTP 1024Kbit|---------|----| HTB  |-----| USERS |
+-------------+            |      +-----+       +-------+
+-------------+            |
| IFTP 512Kbit |--------+
+-------------+

Идеята е с htb.init скрипта и файлове за всеки клас да се генерират следните правила:
1. На всички клиенти да бъде определяна по отделно RATE и CEIL скорост към интернет, както и определен PRIO.
2. На всички клиенти да бъде разпределена по равно скоростта към локалния FTP (LFTP) сървър.
3. На всички клиенти да бъде разпределена по равно скоростта към FTP на доставчика (IFTP).

До момента съм направил работеща конфигурация за разпределение само на интернет скоростта с един клас eth1-2.root и за всеки клиент има файл с правила eth1-2.xxx. Т.е. независимо от това, че скоростите към FTP-тата са по-големи клиентите ползват само това, което е записано в техните файлове. Опитах да направя следното:
Направих нов основен клас eth1-2.root в който записах сумарната скорост на целия канал (1952Kbit), направих три под-класа съответно eth1-2:1 (416Kbit), eth1-2:2 (512Kbit) и eth1-2:3 (1024Kbit). В първия подклас създадох под-класове за всеки един клиент по отделно eth1-2:1:xxx (rate, ceil, rule, prio, leaf), а в другите подкласове зададох за RULE адреса на мрежите с FTP-та на доставчика и на локалните FTP-та. Но това не даде никакъв резултат.

Моля да ми съдействате да го измисля това нещо как да стане. И моля Ви ако може да бъде чрез описване на правилата във файловете, които се четат от htb.init скрипта, щото не съм само аз човека, който пипа там и ще ми бъде много трудно да обясня на другите какво правят командите от сорта на
Примерен код
tc class add dev eth0 parent 1: classid 1:1 htb rate ${CEIL}kbit ceil ${CEIL}kbit

Надявам се, че съм поставил достатъчно ясно задачката, но ако има нещо неясно моля питайте.

п.п. Предполагам, че нещо не мога да определя къде да се слагат опашките и къде не или пък не съм съвсем наясно как точно да огранизирам разпределението на класовете или пък ... незнам какво е друго. Разчитам на вас за помощ.
Активен

VladSun

• Напреднали
  • Публикации: 2166
    • Профил
htb.init howto
« Отговор #1 -: Feb 27, 2005, 03:27 »
Изобщо не казваш какво точно НЕ РАБОТИ ....

Предполагам, че всъщност си шейпнал всичкия трафик като към Интернет ...
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

Bogo

• Напреднали
  • Публикации: 636
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
htb.init howto
« Отговор #2 -: Feb 27, 2005, 10:42 »
Сложи си htb.init и на LFTP ако е на отделна машина.
Така можеш да кажеш с каква скорост да се дърпа от него.
Активен

live free or die хард :)

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
htb.init howto
« Отговор #3 -: Feb 27, 2005, 12:20 »
Цитат (VladSun @ Фев. 27 2005,04:27)
Изобщо не казваш какво точно НЕ РАБОТИ ....

Предполагам, че всъщност си шейпнал всичкия трафик като към Интернет ...

Правилно предполагаш. В момента юзерите се шейпват по най-ниските скоростти (канала към интернет) независимо от къде теглят (интернет, LFTP, IFTP).
@bogo
Мислил съм този вариант, но не става, защото LFTP-то е зад машината с HTB (от гледна точка на клиентите е в друга мрежа).
Активен

Uvigii

• Напреднали
  • Публикации: 381
    • Профил
htb.init howto
« Отговор #4 -: Feb 27, 2005, 12:27 »
Цитат
а в другите подкласове зададох за RULE адреса на мрежите с FTP-та на доставчика и на локалните FTP-та. Но това не даде никакъв резултат.

LARTC
Цитат
Also, with HTB, you should attach all filters to the root!
Активен

http://www.openlab.info мрежова лаборатория

Bogo

• Напреднали
  • Публикации: 636
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
htb.init howto
« Отговор #5 -: Feb 27, 2005, 16:12 »
Цитат (BRADATA @ Фев. 27 2005,13:20)
Мислил съм този вариант, но не става, защото LFTP-то е зад машината с HTB (от гледна точка на клиентите е в друга мрежа).

Можеш да добавиш един мрежов интерфейс на LFTP който да е в една мрежа с клиентите.
Активен

live free or die хард :)

VladSun

• Напреднали
  • Публикации: 2166
    • Профил
htb.init howto
« Отговор #6 -: Mar 01, 2005, 02:58 »
.... маркирай с iptables трафика според source/destination, направи си няколко класа с определените RATE и си сложи към тях SFQ-тата  с определените RATE/CEIL и съответният MARK

@Uvigii http://www.spinics.net/lists/lartc/msg10701.html
При мене също работи, нищо че не е в root ...
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
HOWTO
Преводи на програми
gamehack 6 7339 Последна публикация Jan 12, 2004, 00:21
от sebastianz55
OpenVPN Howto на човешки език
Настройка на програми
Gogo_SZ 7 5092 Последна публикация Mar 08, 2012, 16:31
от laskov
libcdr howto
Настройка на програми