« Отговор #5 -: Aug 05, 2005, 00:22 »
Не искам да се изказвам с голяма тежест относно Windows-а, но ето го личния ми опит с него. Преди около година и половина си взех компютър (с windows инсталиран по подразбиране, а преди това бях свикнал с него от ходенетата по компютърни клубове). Не съм му правил нищо кой знае какво, просто го ползвах за гледане не филми, слушане на музика и браузване. За около година и половина преинсталирах около 10 пъти, което прави средно веднъж на около 2-3 месеца (за защита на компютъра ползвах касперски антивирус и blackice и внимавах да не правя глупости от като да отварям файлове от рода на britneyspearsnaked.exe.jpg, въобще не съм правил нищо екзотично). От приятели разбрах, че и те са на този хал, като при някои периодът между инсталациите беше по-дълък (които нямат интернет), а при някои по-къс. Между временно ми попаднаха няколко диска на федора и ми се стори интересно какво представлява това нещо линукс. Заделих си един дял на диска и за няколко месеца стигнах до там, че мога да правя същите работи, които правех на windows-а (включително и повечето от игрите) и нямаше неразпознат хардуер. Това което ме накара да мина на линукс е, че просто върви по лесно. Например мога едновременно на да свалям разни работи, да записвам дискове, да слушам музика и да играя (windows-а само записването на дискове заема около 30-40% CPU Usage, а при линукс а около 5-10%). Всъщо време досега не съм имал почти никакви проблеми с линукса (ползвам ubuntu 5.04) . От друга страна на един дял на диска инсталирах windows, защото някои игри не успях да ги подкарам, а на брат ми му се играеха и след около месец без почти да е бил ползван и без да има инсталиран особено много софтуер освен основните неща и вече почва да насича за щяло и нещяло. Някои биха могли да кажат, че не използвам оптимално windows-а и че съм ламер (и най вероятно са прави), но самият факт, че след няколко месеца изучаване на линукс знаех всичко необходимо (за да ми върши работа добре) и почти нямам проблеми, докато windows-а след около година и половина работа на него на домашния компютър и още няколко години употреба по компютърни клубове и все още успява да ме изнерви говори коя ос е по - user friendly.