Автор Тема: Проблем с LAN под Windows NT  (Прочетена 830 пъти)

Mad_Chemist

• Напреднали
  • Публикации: 52
    • Профил
Проблем с LAN под Windows NT
« -: Nov 04, 2005, 11:34 »
Преди известно време на машината си имах Windows XP и SuSE 9.3. Направих малка реорганизация. Тук е описанo какво имам в момента на машината си (SuSE то все още не инсталирано, тъй като правя някои опити с 98 и не ми се иска да го затрия). Причината за това е следната:
PC-то ми е свързано в локална мрежа, чийто сървър е под Windows NT, към който пък е свързан мрежов принтер. Преди под XP-то не можех да виждам напълно локалната мрежа-достъпни бяха само машините под ХР. Админа ми беше казал, че проблема е в netBEU-протокола (или нещо от този род-моля за извинение за евентуална неточност), който не се поддържа от ХР-то Такова беше положението и под SuSE-то, поне доколкото успях да се справя със Samba-та. Това беше осовната причина да сложа Windows 98. За него пък не мога да си инсталирам драйверите за мрежовата карта (т.е. инсталирам ги, но после Windows-a не може да зареди ndis). Та искам да питам може ли по някакъв начин да се настрои Samba под Linux. Идеята ми е да се оправи положението без да рова по сървъра.

Редакция:
Админ-а в момента е в чужбина!
Активен

• Гост
« Отговор #1 -: Nov 04, 2005, 14:18 »
По-объркано изказване от бая време не бях чел...

Ако се абстрахирам от предисловието - да, samba е дете с GPL и може да се настройва (най-вече) под линукс. Това обаче май не отговаря на проблема ти?

Айде сега, ако искаш помощ - седни, прочети правилата (Как да задаваме интелигентно въпроси), подреди си мислите и после напиши какво е състоянието сега, какво искаш да постигнеш, какво си пробвал и какво не се е получило...

':zzz:'  ':zzz:'  ':zzz:'
Активен

Mad_Chemist

• Напреднали
  • Публикации: 52
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 04, 2005, 14:54 »
Извинявам се за объркания въпрос.
PC-то ми е свързано в локална мрежа, чийто сървър е под Windows NT, към който пък е свързан мрежов принтер, който ми е необходими да ползвам.
В началото бях с Windows XP и SuSE 9.3, но нито под едната, нито под другата ОС виждах РС-тата, имащи различна ОС от ХР, да не говорим за съвъра и мрежовия принтер.
След обяснението от админ-а, че това се дължи на несъответствие в мрежовите протоколи (поне доколкото аз разбрах), реших да си сложа Windows 98. За него обаче не мога да си инсталирам правилно драйверите за мрежовата карта, т.е. и това не помага.
Та въпроса ми е, може ли все пак Samba-та да се настрои да вижда сървъра и мрежовия принтер?
Активен

kennedy

• Напреднали
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
« Отговор #3 -: Nov 04, 2005, 20:52 »
хммммм защо ли си мисля , че някъде бях чел нещо за настройка на печат под сусе към отдалечен принтер, при това нямаше нужда от самба сървър .....
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

• Гост
« Отговор #4 -: Nov 04, 2005, 20:57 »
Цитат (kennedy @ Ноември 04 2005,21:52)
хммммм защо ли си мисля , че някъде бях чел нещо за настройка на печат под сусе към отдалечен принтер, при това нямаше нужда от самба сървър .....

Ахам, чел си, а аз именно него ползвам - казва се CUPS и бачка на пушка... Във форума има теми за cups, а из интернет има чудесни howto...
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Windows разпознава нови устройства
Хумор
BULFON 3 7559 Последна публикация Feb 02, 2004, 09:50
от nix
Как да инсталираме Windows за по-малко от 5 часа
Хумор
peio 1 7027 Последна публикация Apr 28, 2004, 17:13
от n_antonov
терминал под windows