Автор Тема: Slackware 10.2 и лан карта  (Прочетена 1552 пъти)

plamen_t

• Напреднали
  • Публикации: 170
    • Профил
Slackware 10.2 и лан карта
« -: Dec 12, 2005, 14:38 »
Значи проблемът ми е следният. Имам Slackware 10.2 и вградена в дъното лан карта. Пуснах netconfig да си настроя мрежата и драйверите за лан картата. Всичко мина гладко, картата бе правилно разпозната и драйверите се инсталираха. Рестартирах и когато написах nmap 127.0.0.1 се появи следното съобщение:

getinterfaces: SIOCGIFCONF claims you have no network interfaces.
QUITTING

Написах ifconfig и той не даде никави резултати. Пробвах с ifconfig eth0 up. Интерфейсът се вдигна и даваше резултат при ifconfig, но когато пуснах пак nmap се появи същата грешка. На ping 127.0.0.1 резултатът беше Network unreachable. Реших, че може да е от лан картата и затова я махнах от BIOS-a и сложих една друга. Пробвах пак. Отново безпроблемно се засече и се инсталира драйвер за новата карта, но след рестарт пак същия проблем. Интересното беше, че ifconfig не намира въобще интерфейса (пробвах с ifconfig eth(от 0 до 9) up)) и всеки път излизаше съобщение, че няма такъв интерфейс. Пробвах на един друг компютър със Slackware 10.2 и там се появи абсолютно същият проблем. Карата се разпознава правилно, но интерфейсът го няма.

Въобще си нямам на представа на какво се дължи това, така че нека, който знае или се е сблъсквал с подобен проблем да помага.
Активен

chipo

• Напреднали
  • Публикации: 15
    • Профил
« Отговор #1 -: Dec 12, 2005, 15:52 »
каква ти е LAN картата ?
на даното и другата ( ПСИ предполагам)
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 12, 2005, 16:16 »
Грижата няма да е в мрежовата карта. 127.0.0.1 трябва да го има независимо дали имаш или нямаш мрежова платка и дали работи или не.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 12, 2005, 16:28 »
Цитат (laskov @ Дек. 12 2005,17:16)
Грижата няма да е в мрежовата карта. 127.0.0.1 трябва да го има независимо дали имаш или нямаш мрежова платка и дали работи или не.

Sorry za shljokavicata, no v momenta njama vazmojnost za kirilica.
I spored men problema ne e v LAN kartata.
Proveri dali ti se startira skripta kojto vdiga loopback interface. Po pamet mislja 4e be6e net.lo, no moje i da gre6a ....... vypreki 4e ako ne ti e vdignat 127.0.0.1 bi trjabvalo i X da ne ba4ka normalno
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 12, 2005, 16:48 »
Скрипта е /etc/rc.d/rc.inet1 , а негов конфиг файл е /etc/rc.d/rc.inet1.conf
Ако искаш стартирай го ръчно и виж какво става.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Hapkoc

• Напреднали
  • Публикации: 2117
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 12, 2005, 17:01 »
Споделям мнението, че не е зора в мрежарката.

На мен лично ми прилича на runlevel 1, но може и да бъркам. Виж в /etc/inittab на initdefault какво е сложено.
Активен

plamen_t

• Напреднали
  • Публикации: 170
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 13, 2005, 16:24 »
Проблемът и според мен не е в лан картата, защото пробвах с 2 лан карти и на 2 различни компютъра и резултатът е един и същ. Х-а обаче си работи съвсем нормално. loopback интерфейсът обаче не ми излиза като напиша ifconfig. Не ми излиза никакъв резултат.

P.S. Понеже сега пиша от зала не мога да проверя нещата, които ме съветвате да видя, но щом се прибера ще ги разчовъркам и ще се опитам утре да кажа дали е имало резултат.
Активен

NaDa

• Напреднали
  • Публикации: 94
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 13, 2005, 18:10 »
Конфигурирай и вдигни "ло" интерфейса - без него не може
Активен

• Гост
« Отговор #8 -: Dec 14, 2005, 13:08 »
Открих къде е проблемът. Оказа се, че файлът rc.inet1 не е бил изпълним и следователно не се е стартирал при зареждане на системата. Напривих го изпълним и всичко вече си е наред.

Благодаря на всички за помощта
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Slackware QT проблем
Настройка на програми
kikcho 1 8848 Последна публикация Nov 11, 2002, 08:48
от mrvoland
Обновяване към Slackware 9.0
Хардуерни и софтуерни проблеми
FreeJak 3 9184 Последна публикация Mar 25, 2003, 00:53
от FreeJak