« Отговор #3 -: Feb 08, 2006, 08:57 »
Братя и ТБС!
Справих се с проблема, но той все още остава неясен за мен.
Използвах радикален подход - пълно деинсталиране (emerge unmerge cups + триене на всякакви конфигурации и други файлове), нова инсталация и конфигуриране.
Имам няколко предположения от къде е дошъл проблема, но те са твърде смътни, за да посъветвам когото и да било да ги използва при подобни проблеми.
Не пиша това само, за да се похваля, че имам работещ принтер, а защото просто това показва колко неефективно е всяко радикално решение, като преинсталацията, особено в среда, която трябва да бъде "продуктивна" (нещо ми бяга точното понятие в момента).
Какво се губи:
1. Поради бързане и известна самонадеяност промених последната добра конфигурация, без да запазя достатъчно информация за нея - конфигурационни файлове, логове и пр.
2. Не можех да сравнявам наличния проблем с работещото състояние, а и не можех да дам достатъчно информация за проблема на други хора, които биха могли да помогнат.
3. Загубата на информация "изтри" всички насоки за идентифициране на проблема и ме остави пред пълен набор от алтернативи за решаването му - т.е. - трябваше да започна от а и б на конфигуриране и тестване на cups + samba, а както е известно това е софтуер с огромни възможности и доста дългички конфигурационни файлове.
4. Търсенето по google ми предостави мнооого варианти за сходни проблеми, които, обаче, се оказаха само сходни, което не ми попречи да изтрия и възстановя последствие някои свързани приложения, които бяха нарочени като вероятен виновник за проблемите. Просто трябваше да отстраня и тези възможности - ето как и знанието може да бъде вредно.
5. Пълната преинсталация и конфигурирането на ново не ме доведоха до решение - ако отново възникне подобен проблем ще трябва да започна всичко наново.
6. Обикновено, когато става дума за работа и организация има 1001 други задължения освен оправянето на новъзникнали проблеми и забавянето е още по-голямо - при мен около седмица - две, тъй като не се занимавам професионално с това (а няма кой друг) и има алтернатива за принтиране.
Та изводите за мен са: НИКОГА НИКОГА ама НИКОГА не трябва да се бърза при проблеми, колкото и хората около теб крещят, че бързат. Ако бях казал "Вземаме файловете и отиваме да принтираме в съседната стая" щях да спестя нерви и време.
Всякакви импровизации "на момента", показване на невъзможно бърза и ядна реакция всъщност могат да доведат до по-голямо забавяне.
Дано на някого съм помогнал. Вярвам, че това е най-смисленото ми съобщение в тази оказала се напълно безполезна тема.
Ако някой има подобен опит може да каже как той се справя в подобни ситуации.