Автор Тема: Странни проблеми с cups и hp1300  (Прочетена 1688 пъти)

alabal

• Напреднали
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Братя и ТБС!

Доста се чудих дали да пусна тази тема тук или в "Начинаещи", но реших, че все пак, тъй като проблемът е доста странен вероятно изисква някакъв опит.

И тъй, конфигурацията:
Gentoo ~x86
Cups + драйвърите на Foomatic
Samba + споделен принтер hp 1300 свързан с USB порт
Осем машини работещи под Windows XP

Принтерът работеше без никакви проблеми в продължение на около 5 месеца - никакви проблеми нито с принтирането от уиндоуските машини, нито от тази под Gentoo - работеше като слънце. Преди това на същия порт имаше закачен hp1022 - също никакви проблеми.
До момента в който (о, ужасен миг) решихме да тестваме един USB кабел за принтер. Кабелът си работеше - принтерът работеше, докато не сложих отново оригиналния кабел.
Последва отказ да ме пусне като роот в web интерфейса за настройка на localhost:631
Nmap показа, че на порт 631 работи ipp, lsusb разпознава коректно принтера. Реших, че кеша на firefox ми играе игри - изчистих го, но същия проблем и пробвах с links2 - допусна ме до администрацията без ауторизация, но после при принтиране отпечатва "Unknown personality".
Логовете са чисти като сълза, въпреки че съм задал debug2 като loglevel - cups дори и не се сеща да каже - еди кой си влезе в системата.
Последва пълна преинсталация на cups и конфигуриране на ново, намаляване на ниво на сигурност и прочие - резултат никакъв.

Та моля, ако някой се е сблъсквал или чувал за подобен проблем да даде едно рамо. На мен като че ли ми свършиха идеите.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

• Гост
Странни проблеми с cups и hp1300
« Отговор #1 -: Feb 03, 2006, 12:05 »
Гледал ли си конфигурационния файл на cups- /etc/cups/cupsd.conf.
Вероятно си поставил някаква парола за достъп, търси ред с нещо подобно:
# You definitely will want to limit access to the administration functions.
# The default configuration requires a local connection from a user who
# is a member of the system group to do any admin tasks.  You can change
# the group name using the SystemGroup directive.
#

AuthType BasicDigest
AuthClass Group
AuthGroupName sys
направи го :
## Anonymous access (default)
AuthType None.
Успех!
Активен

alabal

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 03, 2006, 12:44 »
Точно това и направих.
Продължажа да ми казва, че не може да се свърже със сървъра. Ужас.
Активен

alabal

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 08, 2006, 08:57 »
Братя и ТБС!
Справих се с проблема, но той все още остава неясен за мен.
Използвах радикален подход - пълно деинсталиране (emerge unmerge cups + триене на всякакви конфигурации и други файлове), нова инсталация и конфигуриране.
Имам няколко предположения от къде е дошъл проблема, но те са твърде смътни, за да посъветвам когото и да било да ги използва при подобни проблеми.
Не пиша това само, за да се похваля, че имам работещ принтер, а защото просто това показва колко неефективно е всяко радикално решение, като преинсталацията, особено в среда, която трябва да бъде "продуктивна" (нещо ми бяга точното понятие в момента).
Какво се губи:
1. Поради бързане и известна самонадеяност промених последната добра конфигурация, без да запазя достатъчно информация за нея - конфигурационни файлове, логове и пр.
2. Не можех да сравнявам наличния проблем с работещото състояние, а и не можех да дам достатъчно информация за проблема на други хора, които биха могли да помогнат.
3. Загубата на информация "изтри" всички насоки за идентифициране на проблема и ме остави пред пълен набор от алтернативи за решаването му - т.е. - трябваше да започна от а и б на конфигуриране и тестване на cups + samba,  а както е известно това е софтуер с огромни възможности и доста дългички конфигурационни файлове.
4. Търсенето по google ми предостави мнооого варианти за сходни проблеми, които, обаче, се оказаха само сходни, което не ми попречи да изтрия и възстановя последствие някои свързани приложения, които бяха нарочени като вероятен виновник за проблемите. Просто трябваше да отстраня и тези възможности - ето как и знанието може да бъде вредно.
5. Пълната преинсталация и конфигурирането на ново не ме доведоха до решение - ако отново възникне подобен проблем ще трябва да започна всичко наново.
6. Обикновено, когато става дума за работа и организация има 1001 други задължения освен оправянето на новъзникнали проблеми и забавянето е още по-голямо - при мен около седмица - две, тъй като не се занимавам професионално с това (а няма кой друг) и има алтернатива за принтиране.

Та изводите за мен са: НИКОГА НИКОГА ама НИКОГА не трябва да се бърза при проблеми, колкото и хората около теб крещят, че бързат. Ако бях казал "Вземаме файловете и отиваме да принтираме в съседната стая" щях да спестя нерви и време.
Всякакви импровизации "на момента", показване на невъзможно бърза и ядна реакция всъщност могат да доведат до по-голямо забавяне.
Дано на някого съм помогнал. Вярвам, че това е най-смисленото ми съобщение в тази оказала се напълно безполезна тема.
Ако някой има подобен опит може да каже как той се справя в подобни ситуации.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
CUPS r FreeBSD 5.2
Настройки на хардуер
Ipolit 4 5492 Последна публикация Apr 13, 2004, 12:39
от
CUPS, route & lo
Настройка на програми
Andrew 3 4402 Последна публикация Jul 02, 2004, 09:39
от
cups и port-ове във slackware
Настройка на хардуер