Искам да кажа, че скоростта на мрежата не е единствения bottleneck, както и че не е чак толкова голям в сравнение с това дето е било преди време. Средната големина на една страница не е нараснала кой знае колко с времето, докато скоростта на връзките е скочила в пъти. Отделно дето сложността на самите сайтове е нараснала в пъти. Динамичните страници от една стрна тормозят сървъра, от друга страна разните флашове тормозят клиента. В този смисъл направих един груб тест:
gat3way@debian:~$ time konqueror dir.bg
real 0m18.968s
user 0m2.868s
sys 0m0.100s
gat3way@debian:~$
затворих конкуерора в момента в който успя да зареди дир.бг. Много грубо казано, 3 секунди от тези 19 са преминали в зареждане на конкуерора (светкавично при мен), рендериране на съдържанието и обработката на tcp пакетите. От сървърна гледна точка колко зор е имало докато приготви страничката за "сервиране" нямам идеа, но според мен също са поне 2-3 секунди. Което вероятно означава, че само малко повече от половината време е преминало в чакане съдържанието да се източи дотук. Останалото са били разни манипулации, за да мога да си му гледам картинките и рекламните флаш банерчета.
Разбира се, това е много, много груба сметка, но резултатите са показателни. Не е чак толкова важна скоростта на мрежата според мен, има доста други фактори.
П.П голяма част от тези фактори просто ги няма, ако тестваш с каква скорост дърпаш един единствен голям файл от мрежата и нищо не се визуализира

'>