Автор Тема: Нуждая се от начин/програма за undelete  (Прочетена 1401 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4203
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Здравейте! Днес изтрих случайно няколко файла от уиндоуския дял на харддиска (но бях под линукс, а не уиндоус)- файловата система е vfat (FAT32). Файловете са ценни за мен и моля, ако някой знае начин за възстановяване (или такава програма), да пише. А иначе файловата система на мандривата ми е ext3- ако това има някакво значение. Благодаря предварително
Активен

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Нуждая се от начин/програма за undelete
« Отговор #1 -: Oct 24, 2006, 12:05 »
виж на диска, от който си изтрил файловете, дали няма папка .Trash-ime_na_potrebitelya или евентуално .Trash-root. Може би файловете са ти там, ако не си държал Shift при изтриването им. Не съм сигурен дали пакетът mtools поддържа undelete, но би могъл да пробваш.

Активен

CTEHATA

• Напреднали
  • Публикации: 101
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 24, 2006, 13:24 »
Цитат (Nik123 @ Окт. 24 2006,11:42)
Здравейте! Днес изтрих случайно няколко файла от уиндоуския дял на харддиска (но бях под линукс, а не уиндоус)- файловата система е vfat (FAT32). Файловете са ценни за мен и моля, ако някой знае начин за възстановяване (или такава програма), да пише. А иначе файловата система на мандривата ми е ext3- ако това има някакво значение. Благодаря предварително

1. Успокой се, umount-ни дяла, от който си трил, прочети малко и реши какво ще правиш.
2. Ако можеш - направи си бекъп на целия дял. Така ще работиш доста по-спокойно.
3. undelete за FAT32 имаше няколко вида, не ми се рови сега, но по-простите, конзолни варианти МОЖЕ и да тръгнат под Wine.
4. ако 3 не стане, добре е да закачиш диска на друг компютър с Windows. Ако не можеш - добре е да скриеш въпросния дял и да сложиш чист Windows на друг дял.
  Съответно вече Undelete ще тръгне.
5. Ако никакъв undelete не помогне, дръпни тежка артилерия - например R-studio (http://www.r-tt.com/)

Естествено стъпките по архивиране или разкачане на диск са полезни, но сам преценяваш дали си струват. Всеки по-интензивен запис по дяла най-вероятно ще прецака файловете!
  И последно - най-големия враг на възстановяването след срив/загуба на данни е ПАНИКАТА. Така че - първо се успокой.

П.П. под архив на дял се разбира архивиране на самия дял, а не на файловете от него. Т.Е. ещо като dd if=/dev/дяла bs=65536 | bzip2 > arhiw.bz2

Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4203
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 24, 2006, 20:26 »
Благодаря за информацията- оправих се по следния начин- понеже нямам достатъчно място за бакъп/архивиране на дяла, ънмаунтнах го и минах под уиндоус, тъй като не можах да намеря нищо за линукс, което да ми върши работа, или такова за уиндоус, което да върви под виното. В папката .Trash-nik нямаше нищо, понеже в Наутилус съм включил опцията Include "Delete" command, that bypasses Trash и при триене направо давам Delete. Намерих една чудесна програма за уиндоус- freeware е- и под уиндоуса си възстанових изтритите файлове. Ето линк за програмата- в случай че някой има същия проблем- http://www.pcinspector.de/file_recovery/uk/download.htm

Активен

alabal

• Напреднали
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 25, 2006, 00:14 »
Аз харесвам (и бих ти препоръчал - дано не се налага) Testdisk. Няколко пъти ми спаси живота и файловете и то от  дял форматиран под ntfs.

Активен

It makes you awful glad that you were born a man.