« Отговор #8 -: Feb 24, 2007, 18:00 »
Не мисля, че дистрибуцията има някакво значение - пакетите са едни и същи навсякъде. Освен това програмите, които се използват, за да шпионират и навреждат, са същите, които се използват и за предпазване. Инструментът не те прави добър или лош, само намеренията ти.
Мисля, че основните инструменти за кракване са записвачка и анализатор на мрежови пакети - tcpdump (ethereal), програма за сканиране на портовете от сорта на nmap, програма за изграждане, симулиране и проиграване осъществяването на връзки от сорта на netcat. Има много други, но предполагам, че тези са най-важните. Програмите за откриване и защита срещу атаки от типа на snort също са много важни първо заради нещата, които ще научиш и второ, за да изпробваш доколко методите ти на действие задействат алармите.
Имай предвид, че дори дейности, които ти се виждат невинни, могат да бъдат счетени за враждебни в мрежа, в която машините не са твоя собственост или не разполагаш с изрично разрешение за бърникане.
Иначе разбирам мотивите на другите, които са ти отговорили, да ти охладят ентусиазма, но аз смятам, че в любопитството ти няма нищо лошо. Хората, които научат нещата, от които се интересуваш, ще станат успешни кракери или администратори по сигурността. Тези, които странят от подобна информация, защото смятат, че в нея има нещо незаконно или неморално, няма да бъдат успешни нито в едното, нито в другото.
Онзи ден присъствах на един семинар по информационна сигурност, който на практика беше реклама за обучението им, което е далеч по-скъпо. Китаецът, който го водеше не казваше "ще ви науча да се защитавате срещу пробиви", а "ще ви науча да осъществявате пробиви, за да можете да се защитавате срещу тях". Предполагам, че просто по чисто психологически причини това е подходът, който предизвиква по-силен интерес и той не е свързан с това, дали носиш бяла, черна или сива шапка.