Автор Тема: Въпрос за локална мрежа  (Прочетена 1980 пъти)

beyer

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
Въпрос за локална мрежа
« -: Apr 21, 2007, 21:55 »
Здравейте , имам един рутер на слак 11 който работи перфектно ,има интернет на всички други компютри , въпроса ми е как да направя локална мрежа в която да се виждат шернатите папки между компютрите - 2 са на уин хп и един е на фрийбсд 5.5 , какво трябва да се направи . моля поне да ме насочите , благодаря на всички
Активен

Bogo

• Напреднали
  • Публикации: 636
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: cmd
    • Профил
Въпрос за локална мрежа
« Отговор #1 -: Apr 22, 2007, 04:38 »
Тя мрежата ти е направена щом има нет на всички. За да "шерваш" папки не се прави мрежа ами всеки споделя и търси споделени. На теб какво не ти е ясно как да споделиш или как да търсиш "шер" ? Кажи и от коя машина (каква ОС) изкаш да го направиш ?

Активен

live free or die хард :)

beyer

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
Въпрос за локална мрежа
« Отговор #2 -: Apr 22, 2007, 09:38 »
некви самби ми се въртят в главата .. ?
Активен

rover65

• Напреднали
  • Публикации: 111
  • Distribution: Debian/Wheezy Kernel 3.2.0-4-amd64
  • Window Manager: KDE 4.8.4
    • Профил
Въпрос за локална мрежа
« Отговор #3 -: Apr 22, 2007, 12:38 »
NFS сървър за *nix машини
SAMBA сървър за windows машини
Активен

metal

• Напреднали
  • Публикации: 414
    • Профил
Въпрос за локална мрежа
« Отговор #4 -: Apr 23, 2007, 14:04 »
Цитат (rover65 @ Април 22 2007,13:38)
NFS сървър за *nix машини

Ще си позволя да внеса малко уточнения, за да е рабираемо и от начинаещи:

на *nix машина трябва да имаш инсталирано (сървър - за да те виждат, клиент - за да виждаш):
Samba - за Уин
NFS/Samba - за *nix (в зависимост какво има на другия комп)

на Уин машина - тя разбира само Samba и си я има инсталирана (активира се чрез File and Printing sharing)
Активен

Gentoo 2007.0 - 2.6.23-r3
Debian testing - 2.6.22-3

dad

• Напреднали
  • Публикации: 127
    • Профил
Въпрос за локална мрежа
« Отговор #5 -: Apr 24, 2007, 16:49 »
Цитат
2 са на уин хп и един е на фрийбсд

Не виждъм смисъл от NFS, след като има само един юникс...
Уиндоус машините трябва да се виждат, независимо от настройките на БСД-то, ако си им задал една работна група, но това не е тема за тук. За да ги виждаш от юникса, на него трябва да има инсталиран самба клиент, какъвто най-вероятно има. За да задаваш шерове на БСД-то - самба сървър, както са ти казали. Аз лично бих му пуснал ftp сървър...
Активен

penko_70

• Напреднали
  • Публикации: 68
    • Профил
Въпрос за локална мрежа
« Отговор #6 -: Apr 24, 2007, 23:36 »
след експериментите ми със Samba и FTP сървъри, за обмен на файлове предпочитам това да става чрез FTP сървъри и клиенти.

proftpd ftp-сървър за линукс, за windows ми харесва Xlight FTP Server 2.60 лесно се прави анонимен фтп сървър за локална мрежа с него.

а за FTP клиенти, ползвам gFTP за Linux, FileZilla за windows, все свободен софтуер. пък всеки уеб браузър има вградени ftp клиент възможности, кахъра е да се настрои сървъра, но в сравнение със самбата, FTP е къде къде по-лесен, поне на мен така ми се стори. дано да го имаш като готов бинарен код, щото как се компилира от сорс код, с това не съм се занимавал, нямам и намерение да го правя. ползвам мандрива 2006 инсталирането ми беше лесно

urpmi proftpd

документацията се намира в /usr/share/doc/proftpd-1.2.10

правят се промени във файла /etc/proftpd.conf в зависимост от това какво искаш да правиш с FTP сървъра

но щом го подкарах и с един колега си разменяме файлове, значи е направено за хора това нещо...
Активен

smelkomar

• Напреднали
  • Публикации: 429
    • Профил
Въпрос за локална мрежа
« Отговор #7 -: Apr 25, 2007, 02:16 »
Цитат (beyer @ Април 22 2007,21:55)
въпроса ми е как да направя локална мрежа в която да се виждат шернатите папки между компютрите

WTF?

Един прост въпрос - за компютрите, на които им се пуска Интернет, switch ли се ползва?
Активен

Ползвам т'ва, к'вот ме кефи

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Въпрос за локална мрежа
« Отговор #8 -: Apr 25, 2007, 10:17 »

Какви са тези щуротии, Windows си няма идея от samba. ТОй разбира SMB и CIFS. Хайде моля когато се дискутира да не се изказват неподготвени

П.П. Още един довод за недоволството ми от жестокото западане на този сайт
Активен

0x2B|~0x2B

metal

• Напреднали
  • Публикации: 414
    • Профил
Въпрос за локална мрежа
« Отговор #9 -: Apr 25, 2007, 23:22 »
Цитат (romeo_ninov @ Април 25 2007,11:17)

Какви са тези щуротии, Windows си няма идея от samba. ТОй разбира SMB и CIFS. Хайде моля когато се дискутира да не се изказват неподготвени

П.П. Още един довод за недоволството ми от жестокото западане на този сайт

Да, знам. Представи си също, че знам, че SMB и CIFS са протоколи за споделяне на ресурси, а Сamba - програма, използваща SMB, за да достави достъп на *nix машини до шернати (по Уиндоузски) ресурси. Още нещо - не смяташ ли за неуместно да се обяснява на човек незнаещ 2+2, какво е аритметична прогресия?!? Аз пък най-много се дразня на хора, които се заяждат за конкретната дума (макар и наистина неправилно употребена) при положение, че смисъла се запазва, а обяснението става по достъпно за начинаещи. Почти всеки има поне смътна представа какво е Samba, но на колко от тях им говорят нещо гореупоменатите съкращения?!? Съгласен съм също, че трябва да се спазва някаква терминология, за да се разбираме с по няколко думи, но полека-лека, като се поизбистрят нещата (т.е. кашата в главата) и  това ще стане.

П.С. Към послеписа - това е секция за начинаещите и е нормално да има неточности, защото помагащите до вчера също са задавали такива въпроси, дори повечето от отговорите са от типа "и аз имах такъв проблем и като направих това, това и това и се оправи", т.е. помагащия не знае причината за проблема.
Активен

Gentoo 2007.0 - 2.6.23-r3
Debian testing - 2.6.22-3