Абсолютен новак съм в Линукс, нямам никакъв опит с него (и откривам, че dos опита ми никак не е полезен)
Проблем: не мога да чуя звук / подкарам звуковата карта. Проблема ми е на ниво настройка на alsa и драйвери (това е според мен, може да не го идентифицирам правилно)
Система: OS: Ubuntu 7.04 (Fiesty), Card: external usb - Creative Sound Blaster Live! 24-bit (5.1). Имам вградена звукова карта, но съм я забранил от биоса. alsa е инсталиран като модулни пакети в убунтуто, по-долу поставям логове.
Четох из форуми и документация, но за съжаление не мога да открия решение на проблема си. Сигурно е много тъп въпрос, но повече от "направи това и това" не мога да намеря из документацията на алса.
Намерих един "пач" за разпознаване на моята карта, но по никакъв начин не съм стигнал до там, че да мога да го вкарам в ... кернела?
gui ми връща съобщение "can not connect to the sound server". Четох, че картите на криейтив имат проблем с линукс (е, купувах си я та карта години преди да се замисля за линукса, все пак
'>, но всичко което намерих беше с далеч по-специфични проблеми от моя
'>
версия на кернела: 2.6.20.....
ок, следват логовете:
1. snd модули, инсталирани в системата:
Примерен код |
bisko@ubuntu:~$ lsmod
snd_usb_audio 79744 1 snd_pcm_oss 44544 0 snd_mixer_oss 17408 1 snd_pcm_oss snd_pcm 79876 2 snd_usb_audio,snd_pcm_oss snd_page_alloc 10888 1 snd_pcm snd_usb_lib 17280 1 snd_usb_audio snd_hwdep 9988 1 snd_usb_audio snd_seq_dummy 4740 0 snd_seq_oss 32896 0 snd_seq_midi 9600 0 snd_rawmidi 25472 2 snd_usb_lib,snd_seq_midi snd_seq_midi_event 8448 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi snd_seq 52592 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event snd_timer 23684 2 snd_pcm,snd_seq snd_seq_device 9100 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq snd 54020 12 snd_usb_audio,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_hwdep,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,
snd_timer,snd_seq_device
|
2. Версия на инсталираната alsa
Примерен код |
bisko@ubuntu:~$ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.14rc1 (Tue Jan 09 09:56:17 2007 UTC).
|
3. Открити карти от alsa:
Примерен код |
bisko@ubuntu:~$ cat /proc/asound/cards 1 [External ]: USB-Audio - SB Live! 24-bit External Creative Technology SB Live! 24-bit External at usb-0000:00:02.1-1, full speed
|
4. Описание на устройствата (4,5 и 6 изглеждат правилно настроени - [1- 0]:
Примерен код |
bisko@ubuntu:~$ cat /proc/asound/devices 2: : timer 3: : sequencer 4: [ 1- 0]: hardware dependent 5: [ 1- 0]: digital audio playback 6: [ 1- 0]: digital audio capture 7: [ 1] : control
|
5. Заредени "драйвери"?
Примерен код |
bisko@ubuntu:~$ fuser -v /dev/snd/*
USER PID ACCESS COMMAND /dev/snd/controlC1: bisko 6426 F.... mixer_applet2
|
6. съобщенията за грешка на aplay
Примерен код |
bisko@ubuntu:~$ aplay ALSA lib confmisc.c:670:(snd_func_card_driver) cannot find card '0' ALSA lib conf.c:3500:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such device ALSA lib confmisc.c:391:(snd_func_concat) error evaluating strings ALSA lib conf.c:3500:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such device ALSA lib confmisc.c:1070:(snd_func_refer) error evaluating name ALSA lib conf.c:3500:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such device ALSA lib conf.c:3968:(snd_config_expand) Evaluate error: No such device ALSA lib pcm.c:2145:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default aplay: main:550: audio open error: No such device
|
Според мен alsa се опитва да намери карта "0", а моята е сетната като "1", но може да съм в грешка.
Извинявам се за дългия пост, но искам да помогна на знаещите. Може ли поне някой да ми каже какво да прочета?
Благодаря ви'>