« Отговор #33 -: Apr 20, 2009, 22:32 »
Не съм съвсем съгласен и ще се аргументирам (в обратен ред на изложените твърдения, защото така ще защитя тезата си):
3. Може би шефовете разбират всичко, но ако някой дойде при мен и каже: "Аз ще ти направя същото, при 3 пъти по-ниски разходи и липсата на лицензи", то неговата оферта е в по добро положение от съществуващите. Когато шефът е консерватор, то преимуществата и аргументите го убеждават. Няма шеф, който да не може да прецени по-изгодното предложение. Но ако си смотан, тогава ти приемаш твърденията на шефа.
2. Хората могат да поддържат стар софтуер и да живеят с него защото няма млади, които да искат да ги изместят. Ако в магазините нямаше Nokia с цветен дисплей, то хората още щяха да си купуват черно-бели GSM-и, защото телефона им трябва. Същото както CRT и LCD. Добре, но младите липсват, защото ги мързи.
1. Разходите за обучение не са високи. Ако се фокусираме конкретно върху нашия продукт, то Windows и Linux интерфейсите са почти на 100% еднакви. Ако разгледаме други, световноизвестни продукти - аналогията е същата. Обучението е аналогично, но желанието липсва. Когато се използва Ubuntu или Mandriva, то и настройката на компютъра не е много сложна.
И така, какво се получава като резултат?
Убедихме шефа, елиминирахме компютърните скелети и не положихме провече усилия за научаване. Защо тогава нямаме успех? Ами защото сме многознайковци, които основно дърдорят, вайкат се и нищо реално не вършат. И за съжаление у нас, в България е така.