Автор Тема: Как работи цифровото подписване с донгъл+идея?  (Прочетена 1006 пъти)

paucku

• Напреднали
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
Как работи цифровото подписване, когато се използва смарт карта със смарт четец(наричам ги донгъл по-долу)?

Примерни сценарии:
1. Ще подписвам файла "alabala.doc". В програмата са управление на донгъла пиша пин кода си "1234" и донгъла ми изпраща сертификата със който подписвам документа, а програмата подписва с него.

2. Програмата за управление праща пин кода и файла "alabala.doc" на донгъла и той после връща подписания документ "alabala.doc.signed".

На кой от примерите прилича повече цифровото подписване? Ако е на първия, значи има теоретична възможност подписа да бъде откраднат, особено ако го правиш от работата или интернет клуб. Във втория има възможност само да се открадне пин кода, който без донгъла няма да върши никаква работа, така че е по-добре от първия.
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Доколкото ми е известно криптирането се прави в карточетеца, защото преди време се коментираше възможността да се подслушва устройството и да се съди за ключа
Активен

0x2B|~0x2B

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Зависи от картата.

Всъщност това си е цял процесор със собствена памет.

При по-скъпите решения става по начин Н:2.

При по-евтинките си е начин Н:1.

Факт е че комуникацията се инициира само и единственно с верен ПИН. При Н пъти грешен пин процесора в картата се заключва и няма комуникация нито навън, нито навътре. За повече справка виж ISO 7810 и ISO 7816. SIM картите на GSM са подобни, но май само комуникацията им е по-различна и там стандарта се води GSM 11.11, GSM 11.14.

Има си специялен стандарт наречен PKCS#11 който се грижи достъпа да бъде стандартизиран.

Ако не е тайна в кой интернет клуб има такива сертификати?
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

paucku

• Напреднали
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
Цитат (n00b @ Ноември 09 2007,18:01)
Ако не е тайна в кой интернет клуб има такива сертификати?

Въпросът беше, какви са рисковете, ако искам да подпиша документ, но не съм си вкъщи. Затова ме интересуваше начина, по който е имплементиран подписа.
Активен