Здрасти!
xmms е доста остарял проект и вече (май) не се разработва - по тази причина няма поддъжка на Unicode - т.е. затова ти излизат менютата на маймуница. Според малко странния (според мен) сайт на xmms.org се разработва xmms2, който ще е само backend и ще може да се позлва от графични и конзолни frontend-ди за свирене. Признавам си, че не съм го опитвал.
Бих ти препоръчал да си инсталираш някой друг медия плейър:
1. Ако държиш на winamp стила - Audacious и Beep Media Player (вероятно и други) са логичен избор. Audacious има пакет в хранилищата на Убунту, много е добър, инсталира си сам кодеци за мултимедията и се оправя отлично с прокси сървъри - т.е. ще можеш да слушаш online радио дори и да си зад прокси
2. Ако си падаш по player-и, могъщи като Съветския Съюз, то Amarok, Amarok и Amarok
'>. Windows Media Player може само да сънува за неговите възможности
3. Други варианти - Totem, xfmedia, Xine и цяла плеяда други
4. Много хубав (според мен) конзолен плейър - mpg321
5. Докато някой не ме е набил - MPlayer - The плейърът!
За всички освен Audacious ще трябва да се погрижиш да си инсталираш кодеци за медийните формати. Повечето от тях използват xine engine => минимално изискване за да слушаш mp3-ки е libxine1-ffmpeg (има го в хранилищата, но не се инсталира по време на инсталацията на Убунту).
Вероятно убунтуто ти е инсталирало онази версия на Totem, която ползва gstreamer. Ако и в последните версии gstreamer вече не яде почти целия процесор, за да свирука, по-добре си инсталирай totem-xine.
Ако си зад прокси:
1. За обвързаните с gnome плейъри от Настройките на Gnome в Мрежов Сървър Посредник си укажи проксито и се моли
'> да се разберат
2. За Амарок - kcontrol -> и пак си настрой проксито. Сигурно има начин и без kcontrol ама аз не го знам. Обаче аз лично не съм успявал да подкарам радио на Амарок зад прокси
'>
Аз лично се озвучавам с Амарок
Хайде стига, че май ме е пипнала логореята. Успех!
Edit:
До колкото виждам Граф Drakula ме е изпреварил и ти е дал добра информация как да се оправиш със самия xmms ако държиш на него