Автор Тема: Как да инсталирам 1 програма ?  (Прочетена 1455 пъти)

lame

• Напреднали
  • Публикации: 34
    • Профил
Значи драпнал сам инсталацията с Mandriva 2008-съм отварям файла с "Konqueror" "tar:/home/lame/pidgin-2.4.0.tar.bz2/pidgin-2.4.0" и в конзолата какво трябва да напиша да я инсталриам писах... "sudo apt-get" ама ми даде,че няма такава команда каква е командата да мога да инсталирам тая програмка
Активен

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
Как да инсталирам 1 програма ?
« Отговор #1 -: Mar 08, 2008, 13:16 »
Обикновено във разархивираната директория има файл с име readme в него пише какво да пишеш в конзолата, какви са зависимостите на нещото дето искаш да инсталираш.
най-често се пише:
./configure
make
sudo make install
след третата команда ще ти иска парола (твоята) ако ти изпише друго за паролата (user-а ти няма права за sudo например) тогава правиш същото упражнение в конзолата на root,
но задължително потърси първо readme файла за да няма изненади. Ако не се инсталира, пише защо не може, какво му липсва.
Мисля че това ще ти свърши работа
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

lame

• Напреднали
  • Публикации: 34
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 08, 2008, 13:26 »
Цитат (Ekspert @ Март 08 2008,16:16)
Обикновено във разархивираната директория има файл с име readme в него пише какво да пишеш в конзолата, какви са зависимостите на нещото дето искаш да инсталираш.
най-често се пише:
./configure
make
sudo make install
след третата команда ще ти иска парола (твоята) ако ти изпише друго за паролата (user-а ти няма права за sudo например) тогава правиш същото упражнение в конзолата на root,
но задължително потърси първо readme файла за да няма изненади. Ако не се инсталира, пише защо не може, какво му липсва.
Мисля че това ще ти свърши работа

ок де,но това.. "configure make sudo install" тфа се пише в конзолата нали... се1 си влизам като "SU" и пиша тея неща ?
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 08, 2008, 14:21 »
Първо виж дали pidgin го има в хранилищата и го инсталирай оттам.Не знам защо си тръгнал по обратния път,т.е. по по-трудния!Няма начин Мандрива да няма в хранилищата си pidgin.
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

Baraka1983

• Напреднали
  • Публикации: 27
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 08, 2008, 17:09 »
Нека ме поправят другите във форума ако греша някъде но това което ти си дръпнал най вероятно е пакет за билдване т.е. ти трябва да си го компилираш сам. Отваряш терминал и отиваш до директорията където ти се намира tar.gz-файла. Пишеш tar xzvf faila.tar.gz за да го разархивираш. Влизаш в новополучената директория и даваш ls. Ако вътре има разни configure файлове както и Makefile, най-напред е добре дапрочетеш какво пише в README или INSTALL-файловете. Но иначе стъпките се както ти написаха горе вече.
1. ./configure
 Това ти проверява дали имаш нужния компилатор, библиотеки и т н.  Ако няма нещо дава грешка и после трябва да си инталираш това което го няма.
2. make
 Чакаш докато се компилира
3. make install - ако си вече влязал като root. Ако не си пишеш това което ти писаха горе.
Ако всичко е минало както трябва - стартираш програмата, играта etc.

Ако не искаж да компилираш си дръпни програмата като готов пакет или я инсталирай с пакетния мениджър на твоята дистрибуция. При тебе трябва да е с разширение rpm мисля.
Активен

kbanev

• Напреднали
  • Публикации: 81
  • Distribution: Debian, Mandriva
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 08, 2008, 18:34 »
Абе хора Мандрива е една много добре поддържана дистрибуция(от 1 година съм с нея) и няма как да няма pidgin във хранилищата. Ако са ти настроени както трябва pidgin се инсталира така:
Примерен код
sudo urpmi pidgin
Ако не са ти настроени хранилищата си ги настрой и след това изпълни този код.
Активен

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 08, 2008, 19:10 »
дааа хич не погледнах коя е програмата дето се мъчи да инсталира :-) моя грешка.
Наистина по-лесния начин с по-малко главоболия е от хранилищата както са ти казали по-горе. другото е за компилиране и инсталиране на нещо което го няма за твоята дистрибуция във формата на .rpm пакети.
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.