малко пояснение за хората, които ми четат въпроса. ползвам Mandriva 2006, тя си има готов компилиран PPTP VPN клиент, pptp-linux... стартира се един Perl скрипт pptp-command и с негова помощ се настройва тунела и всичко останало за клиентската страна на VPN връзката. ядрото си има поддръжка на MPPE MPPC и другите щуротии, дето трябва да се направят, за да работи чудото, ако това го изисква VPN сървъра. е, моя доставчик тази екстра не я е включил, така, че минавам и без криптиране...
пуснах prmdrake и видях, че има готов компилиран rpm пакет за VPN PPTP сървър, мисля, че става въпрос за Poptop. Четох в този сайт как се конфигурира PPTP сървър и клиент, обаче там се говори за дистрибуцията Slackware. първо се разглежда как да си пачнем ядрото, така, че да имало ppp_mppe после как да си инсталираме poptop, дава се от къде да се свали сорс кода, след което да се компилира, ./configure make make install... и следва друга точка, как да си конфигурираме сървъра... в примера, който четох в сайта се дават два конфигурационни файла
В /etc/pptpd.conf добавяме следващите редове:
localip 10.0.0.1
remoteip 10.0.0.2-20
С това присвояваме на IP-адрес 10.0.0.1 на pptp сървъра, обърнете внимание, че този адрес не се присвоява на никой от физическите мрежови интерфейси на сървъра, той се използва изцяло за виртуалните интерфейси. Трябва да използвате разбира се подходящ IP-диапазон за вашата подмрежа.
Вторият ред дефинира диапазона от адреси, които ще бъдат присвоявани на клиентите.
после се пише още един файл, така пише в статията
После добавяме тези редове в /etc/ppp/options.pptpd:
name pptpd
ipparam PoPToP
lock
mtu 1490
mru 1490
ms-wins $IP АДРЕСА НА ВАШИЯТ WINS СЪРВЪР, ПРИСВОЯВА СЕ НА WINDOWS КЛИЕНТИТЕ
ms-dns $IP НА ВАШИЯ ПЪРВИ DNS СЪРВЪР, ПРИСВОЯВА СЕ НА WINDOWS КЛИЕНТИТЕ
ms-dns $IP НА ВАШИЯ ВТОРИ DNS СЪРВЪР, ПРИСВОЯВА СЕ НА WINDOWS КЛИЕНТИТЕ
multilink
proxyarp
auth
require-mschap
require-mschap-v2
ipcp-accept-local
ipcp-accept-remote
lcp-echo-failure 30
lcp-echo-interval 5
deflate 0
require-mppe-128
nopcomp
noaccomp
после се добавяли потребители
и се стартирал pptp демона
всичко до тук много хубаво, но... това чудо за да го проверя, мога ли да го проиграя на един компютър? щото доколкото разбирам, за да стане връзка, трябва и клиентска страна, тоест да се появи извикване от pptp клиент, за да стане Chap автентикация и т.н.
но дори да предположим, че си махна vpn клиента, да не би нещо да се ритат, когато са на един компютър инсталирани клиент и сървър, как да мога да разбера имам ли работещ PPTP сървър, след като съм направил това, което го пише в статията? командата ifconfig ще трябва ли да ми покаже IP адреса на VPN сървъра?
localip 10.0.0.1
remoteip 10.0.0.2-20
настроихме тия неща, първото би трябвало да е IP адреса на VPN сървъра, второто са адресите, където се включват клиентите... това по своята същност си е една мрежа, но виртуална, без физически мрежови интерфейси, а софтуерни такива... правя аналог с локална мрежа, която си има IP адреси, Broadcast адрес и Gateway. ситуацията с клиентските IP адреси не би трябвало да е точно така, поне така си мисля, защото говорим за PPP конекции, които са от тип точка до точка Point to Point. защото като ми се отвори vpn връзка от клиентска страна, вдига ми се интерфейс ppp0 който е P-t-P.
е, този P-t-P сочи към друг IP адрес. След всичките тия писаници, да си дойда на най-важния за мен въпрос...
къде се посочва към кой IP адрес трябва да сочи VPN връзката след като тя се осъществи? туй не мога да вдяна, не го пише в статията.
моя доставчик ми насочва ppp0 към IP адреса, където е адреса на VPN сървъра, а това е голяма глупост, защото виждам рутера към интернет и без да ми се отвори VPN връзка. да не говорим, че няма и съпоставяне между IP и MAC адреси, а това ми позволява да си дефинирам адрес какъвто ми хареса, имам цели 253 възможни алтернативи за това и ... съм в интернет от друго име...
интересно ми е как се настройват тия неща, най-обикновен потребител съм, любопитен

'>