Автор Тема: Черен екран при изключване на Убунту  (Прочетена 1627 пъти)

alohalud

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
Здравейте! Преди няколко часа инсталирах Убунту 8.10 и съм начинаещ с Линукс. Ползвам също и Уиндоус - на различни дялове са........ мисля че се нарича дуал-буут. Та значи проблемът е като тръгна да рестартирам линукса или да го изключвам малко след като изчезне логото екрана остава черен и курсора мига...............така остава и никаква промяна :-( Успявам само да го изгася от копчето. Моля посъветвайте ме как да оправя този проблем.
Благодаря предварително!!! :-) 
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: Черен екран при изключване на Убунту
« Отговор #1 -: Dec 05, 2008, 04:56 »
Вероятно кутията не ти поддържа ATX и/или при изключване не загася компа автоматично, а изисква намеса от твоя страна - ръчно изключване, т.е просто убунтото не може да се оправи с това.
Значи един съвет. Преди да изключиш компа затвори графичната среда отиди в конзолата и изключи компа оттам с командата:
Код:
shutdown now -h
Кажи какво ти показва, какво съобщение вади. Ако изключва компа, но имаш черен екран и чак от копчето се изключва напълно, значи нешо с acpi-то не е наред.

Значи повтарям пак - излизаш от графичната среда, даваш конзол логин (console login) от менюто. после логваш се като root и изпълняваш
shutdown now -h
и пишеш тука какво се появява след изпълнение на тази команда. Ако всичко се изключва и отмонтира, но ти стои черен екран занчи acpi-то не може да се оправи по някаква причина.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

alohalud

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 05, 2008, 13:22 »
Вероятно кутията не ти поддържа ATX и/или при изключване не загася компа автоматично, а изисква намеса от твоя страна - ръчно изключване, т.е просто убунтото не може да се оправи с това.
Значи един съвет. Преди да изключиш компа затвори графичната среда отиди в конзолата и изключи компа оттам с командата:
Код:
shutdown now -h
Кажи какво ти показва, какво съобщение вади. Ако изключва компа, но имаш черен екран и чак от копчето се изключва напълно, значи нешо с acpi-то не е наред.

Значи повтарям пак - излизаш от графичната среда, даваш конзол логин (console login) от менюто. после логваш се като root и изпълняваш
shutdown now -h
и пишеш тука какво се появява след изпълнение на тази команда. Ако всичко се изключва и отмонтира, но ти стои черен екран занчи acpi-то не може да се оправи по някаква причина.
Може да прозвучи смешно, но съм абсолютно начинаещ(но имам голямо желание да се науча) и за да продължа напред поне ми е неоходимо поне да мога да си рестартирам или изключвам компа.
Би ли ми казал как се изключва графичната среда?
Междо другото ми исписва съобщение за драйвъра на видео картата, че бил собственост и линукс потребителите не могат да го редактират и че Убунту неможе да оправи проблема.........незнам дали това е от значение..........
Значи като му дам рестарт примерно, виждам как тръгва да се изключва и изведнъж се появява черния екран с мигащо долно тире в готовност за писане..........единственото което се сетих да направя е да му дам Alt+F4 тогава изписва юзера ми и лог-он или лог-аут нещо такова и пак мига тирето. След което чакам чакам и нищо, написах си паролата - невидимо защото не се виждаха нито символите нито звездички и след около 20 сек. се рестартира.
Това е!
Благодаря за отговора предварително
:) :) :)
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 05, 2008, 19:58 »
Така, аз предлагам да започнем от самото начало. По това, което ми пишеш съдя, че вероятно имаш проблем с драйвера на видеото или с графичната среда и тя забива при опит за изключване. Това значи ли, че под Windows всичко ти е наред с изключването и нямаш подобни проблеми? А какво става, когато стартираш Убунтуто, логващ ли се нормално?

Дай някаква информация каква ти е видеокартата и какъв драйвер ползваш (може Убунтуто или ти да не сте избрали правилния драйвер за видеото), също каква графична среда ползваш Гноме или КДЕ или нещо трето. Информация за драйвера търси в /etc/X11/xorg.conf файла, даже направо копи и пейст съдържанието тука във форума.
Като за начало пробвай следното нещо и кажи какво става - излез от Графичната среда без да изключваш или рестартираш компа, просто дай от менюто за изключване край на текущата сесия или "End current session". Ако пак се появяват подобни неща или черен екран, а не логин промпта значи драйвера не бачка като хората. Аз имах подобен проблем с компилиран от мен драйвер, само че при мен имаше цветен на квадратчета екран след като излезна от текущата сесия.

Пробвай горното, кажи резултата и оттам на татък ще мислим къде е проблема.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

alohalud

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 07, 2008, 11:49 »
Така, аз предлагам да започнем от самото начало. По това, което ми пишеш съдя, че вероятно имаш проблем с драйвера на видеото или с графичната среда и тя забива при опит за изключване. Това значи ли, че под Windows всичко ти е наред с изключването и нямаш подобни проблеми? А какво става, когато стартираш Убунтуто, логващ ли се нормално?

Дай някаква информация каква ти е видеокартата и какъв драйвер ползваш (може Убунтуто или ти да не сте избрали правилния драйвер за видеото), също каква графична среда ползваш Гноме или КДЕ или нещо трето. Информация за драйвера търси в /etc/X11/xorg.conf файла, даже направо копи и пейст съдържанието тука във форума.
Като за начало пробвай следното нещо и кажи какво става - излез от Графичната среда без да изключваш или рестартираш компа, просто дай от менюто за изключване край на текущата сесия или "End current session". Ако пак се появяват подобни неща или черен екран, а не логин промпта значи драйвера не бачка като хората. Аз имах подобен проблем с компилиран от мен драйвер, само че при мен имаше цветен на квадратчета екран след като излезна от текущата сесия.

Пробвай горното, кажи резултата и оттам на татък ще мислим къде е проблема.

Оправи се! Някакси стана............ може би защото му дадъх да се ъпдейтне целия.......... а й с драйвъра му дадох ок независимо, че е собственически. Обаче сега друг проблем........ като пуснах един клип да пробвам дали видеото е ок, клипа премигва яко. Един приятел ми каза, че явно Убунту не е избрал хубав драйвър. Видео картата ми е ATI Readon HD 3650. Свалих драара за Линукс от официалния сайт ама тепърва ще се уча да го инсталирам, щото забелязах че не е като при Уина само некст некст. Казва ми че не съм супер юзер........ а как да стана на собствения си комп супер юзер  ;D  :D
Благодаря! :)
Активен

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 07, 2008, 12:22 »
За Убунту при работа в конзола се използва командата: sudo
Превежда се като: super user do