Моята практика ми показа, че винаги е по-добре да се черпи вода от извора. Тоест, вместо да се лутам да търся отговори по форуми, най-бързо ще стигна до информация от сайта на програмата или проекта, който ми прави проблем. Мнозина пренебрегват и наличната документация на собственият си компютър и не и обръщат внимание. А в man страниците има достатъчно подсказки.
Фактор е и езика. Аз не разбирам английски, за това предпочитам да търся рускоезични ресурси. Но вече има и google преводач (
http://translate.google.com/translate_t?hl=bg&sl=en&tl=bg#), който ми върши прекрасна работа.
Проблема на новаците е, че те не разбират какво се случва на машината им и не знаят дори какво да питат. Това се дължи на липсата на елементарните базови познания за Линукс, които могат да се намерят на много места и на български език. Когато ги прочетат, просто много от въпросите ще отпаднат. Но новаците очакват отговор, който на момента ще им реши проблема, без да им остане нещо в главата. От което те нямат особено полза в дългосрочен план, а знаещите им писва да повтарят като папагали едно и също.
Друга добра тактика е включването на отметки в браузера на най-посещаваните страници на съответната дистрибуция. Така винаги ще сте в течение на новостите, упътванията и т.н.
И накрая, Google е голяма сила, който може да я използва. А съвети за това има на самият сайт на Google. Там разните му пинизи са описани доста добре. Хубаво е човек да си създава собствена база от знания на компа си от всичко интересно, което му попада, ровейки се из интернет. За тая цел ползвам tomboy и google doc. Записвам си всякакви статии с решения на проблеми, съвети, трикове, howto и т.н. За момента те не ми трябват, но никога не се знае кога ще са полезни, а и не мога да помня на изуст всичко. Така че, не е срамно човек да си записва някъде и това , което знае, и това, което още не му се е налагало да знае.
Освен това, добра практика е, когато някой реши да се занимава с нещо ново - друга операционна система, програма или каквото и да е, предварително да си събере и изчете каквато намери информация и едва тогава да се хвърля в дълбокото. Щото неподготвен почти винаги ще се удави.