Автор Тема: Възстановяване на Ubuntu  (Прочетена 1901 пъти)

koleto

• Напреднали
  • Публикации: 52
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Възстановяване на Ubuntu
« -: Aug 08, 2009, 15:55 »
Здравейте. Имам едно Ubuntu и преди малко пуснах да изтрие един пакет от Synaptik manager-a и той започна да трие наред. Докато го kill-нах вече половината пакети бяха отшли и сега не ми зарежда X средата. Не знам какво още е пострадало. Някой може ли да ми даде някакви идеи как да реша проблема?
Активен

Поражение не съществува, докато човек не се признае за победен!

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: Възстановяване на Ubuntu
« Отговор #1 -: Aug 08, 2009, 16:16 »
Когато си казал на Синаптик "Искам да деинсталираш този пакет", той не вярвам да не се е обадил "Ама ще инсталирам и ето тези също, защото те зависят от него". Така че внимавай като цъкаш ОК ;)
Кой е въпросният пакет? В момента най-вероятно имаш broken packages (broken dependancies). Това можеш да провериш с apt-get check. Aко е така, oпитай някакви врътки с apt-get install --fix-broken или с aptitude, които да се надяваме биха инсталирали каквото липсва. Иначе може да пробваш да му кажеш да ти инсталира пакета с X-а наново (особено ако го е деинсталирало) или пакета gnome...
Всъщност, ако не е проблем, може да дадеш изхода от dpkg --get-selections и да поразсъждаваме над това какво ти липсва :)
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 08, 2009, 16:31 »
Една инсталация отнема най- много половин час. Не знам за колко време ще успееш да въстановиш пакетите, а и не съм убеден, че знаеш кои са.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

tyuio

• Гост
« Отговор #3 -: Aug 08, 2009, 17:13 »
кажи како си трил и какво искаш да върнеш! Преинсталацията е лайнарска работа щом имаш и работеща конзола и нет.
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 08, 2009, 21:14 »
Само за информация - сигурно си махнал някоя програма/пакет, която е основна и графичната среда ти зависи от нея. Затова ти е махнало доста пакети, т.к. без тази програма се смята, че другите няма да работят следователно пакетния мениджър смята, че трябва да махни и тях, те пък могат да повлека други програми и накрая може да затриеш бая неща.

Аз веднъж исках да махна някаква тъпа игра, която идва заедно с КДЕ само, че при това ми даваше, че ще трябва да махне и цялото КДЕ. Като видях това аз се отказах. Така че наистина внимавай какво махаш и гледай дали няма да затриеш и нещо друго покрай това.

Иначе има много варианти за възстановяване, може да му дадеш просто да ти преинсталира Гном-а и X-а от конзолата, нещо като това:
Код
GeSHi (Bash):
  1. aptitude reinstall gnome xorg
  2.  

Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

koleto

• Напреднали
  • Публикации: 52
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 09, 2009, 23:56 »
Извинявам се на всички. Трябваше още в началото да кажа кой е пакета. Става въпрос за sqlite и Brasero. Мисля че нямат нищо общо с X средата. Пробвах да поправя пакетите от Конзолата и нета си вървят(нета искаше малко побутване, но тръгна на ping-ове  ;D нямам браузър). Когато се опитвам да използвам apt, ми дава съобщение да конфигурирам dpkg. Като пусна dpkg --configure и пак ми вади съобщение за грешка. Пробвах да го пусна да оправи пакетите, но оправи само php и някакви други такива отвеяни. Ако пусна от setup-a на инсталационния диск Rescue broken system, дали ще ми помогне?
Активен

Поражение не съществува, докато човек не се признае за победен!

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 10, 2009, 00:11 »
Brasero почти сигурно е заковано към пакета gnome и когато си тръгнал да го махаш, то е тръгнало да маха цялата графична среда. Пробвай apt-get install --fix-broken или подобното на него dpkg --audit и, ако все още се налага, преинсталиране на пакета gnome.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
apt-get на Ubuntu?
Настройка на програми
Lamer 8 12576 Последна публикация May 29, 2009, 22:35
от go_fire
Раздавам Дискове на UBUNTU
Живота, вселената и някакви други глупости
IvanST 31 19699 Последна публикация Jan 25, 2005, 16:16
от Joro
apt-get на UBUNTU