Автор Тема: Каква е причината в несъответствието на поведението на програмите?  (Прочетена 2082 пъти)

LinuxFanUNIX

• Напреднали
  • Публикации: 408
  • Distribution: Slackware 12.2
  • Window Manager: KDE 3.5.10
    • Профил
Добър вечер.

Преди около седмица или две използвах Slackware с графичната среда KDE-3.5.10. Всичко си вървеше добре, като единствения проблем беше в намирането на пакети което често води до ръчно компилиране, а всички знаем ако една програма ни потрябва спешно, как ще ни се чака 2-3 часа (в зависимост от програмата). Та реших си аз да си инсталирам Debian, гледам има 25000 прекомпилирани пакета. Инсталирах го. И проблемите започнаха. Първо като се започне с компилацията на драйвера за видеото (NVIDIA 7100), оправи се с по-стара версия на gcc. Но както и да е. След това си пуснах KDE-то и какво да видя - коренна разлика от това което съм използвал в Слака. Т.е. по-нестабилно е, крашва му я kwin, я таск-мениджъра, я скайпа долу-вдясно стане син, я се ресне KDE-то, и се чудя - какво е това несъответствие - нали все пак едни и същи хора са писали кода, само при пакетирането би трябвало да има разлика (т.е. при Слака всичко е в няколко пакета, докато при Debian е раздробено, и са добавени файловете със зависимости). При Mozilla - същия проблем. Без флаш плейър си крашва на нормални страници и това е само един таб. Представям си ако са повече. Ама и с плейър - пак не се оправя. (В Слак съм отварял над 5 таба и то без проблем).

Та някой знае ли поради каква причина има такова несъответствие - при едното дистро всичко да си върви както трябва, при другото - не. Все пак нали едни и същи хора са писали кода. Нали едни и същи хора са го писали. Питам тук, не защото толкова  :o ами ми е интересно дали е от някоя библиотека която върви с дебиан-а, дали ако го компилирам ръчно, всичко ще бъде ок и т.н. и т.н.

Благодаря предварително!
Активен

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Версии на библиотеките, които KDE ползва, опции при компилация, пачове. В Slackware почти винаги се ползва оригиналния код на проекта (освем ако пача не е препоръчан от разработчиците), а в Debian често той се пачва за да се добавят различни функционалности. Също KDE има доста опции при компилиране за включване и изключване на различни функционалности, зависещи от допълнителни библиоки.

Все пак, не виждам какъв ти е проблема под слакуер, от какви програми се нуждаеш, че компилираш? Ползваш ли Slacky, или си поредния, който вярва на митовете относно сигурността му?
« Последна редакция: Jun 14, 2009, 03:40 от Ivshti »
Активен

LinuxFanUNIX

• Напреднали
    • Профил
Версии на библиотеките, които KDE ползва, опции при компилация, пачове. В Slackware почти винаги се ползва оригиналния код на проекта (освем ако пача не е препоръчан от разработчиците), а в Debian често той се пачва за да се добавят различни функционалности. Също KDE има доста опции при компилиране за включване и изключване на различни функционалности, зависещи от допълнителни библиоки.
А в Gentoo дали KDE е също стабилно или да очаквам Дебиански резултати?  :)

Цитат
Все пак, не виждам какъв ти е проблема под слакуер, от какви програми се нуждаеш, че компилираш? Ползваш ли Slacky, или си поредния, който вярва на митовете относно сигурността му?
Я дай пак.  :)
Активен

Ivshti

• Напреднали
    • Профил
А в Gentoo дали KDE е също стабилно или да очаквам Дебиански резултати?  :)

Цитат
Я дай пак.  :)

Ами зависи от това как са го направили в Генту. Нали не искаше да компилираш, за какво ти е Генту? А и... какво компилираш в слака (кои програми)?
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
Брех, мама му стара, това за пръв път го чувам. Поне при мене и Дебиан и Слакуер си вървят по един и същи начин и то стабилно. Говоря за Дебиан testing/unstable с кде4.2.4 и slackware-curent отново със кде 4.2.3. Не забелязвам разлика между тях а и нямам крашове и други изненади.
Е, при компилиране на видеокартата наистина се оплаква, че версията на gcc е неподходяща, но това го пренебрегвам, компилирам си драйвера и после всичко си работи безгрижно.
По едно време имаше някакви "безпричинни" забивания на Х, мишката полудяваше или изчезваше. Ефекта наистина по се усещаше при дебиан. Но си купих чисто нова мишка и тея неприятни ефекти изчезнаха.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

Lucifer

• Напреднали
  • Публикации: 103
    • Профил
Честно, аз съм със Slackware current и съм много доволен. Единствените програми които ми се наложи да компилирам са LiVES (имаше по-нова версия от репото на slacky) и Extreme Tux Racer (ни ми са смейте ... много). От както се помня си ползвам Slackware... Смятам като излезе 13 да си сложа и Slackware 64... ей така - да го кусам.
Активен

LinuxFanUNIX

• Напреднали
    • Профил
За KDE 4 може да е така, но аз говоря за 3-ката и по-точно 3.5.10.  ;)
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
Еми за КДЕ 3.5 пък съвсем няма проблеми. Дебиан стабилният ползва тройката и по презумпция е железен и стабилен. Просто няма начин да има проблеми при нормална инсталация.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

Ivshti

• Напреднали
    • Профил
Ами обяснимо, едва ли в Debian Stable (толкова сериозна дистрибуция с толкова рядки релийсове) бъкат KDE 3.x.x с нестабилни пачове.
Активен