Еми главно ме интересува MS Office,AutoCad,ArchiCAD,Photoshop,Acrobat Reader,3DMAX.Май общо взето е това
)
Хлъц... те все уиновски програмки...
Офис пакет - MS не знам някой да го е подкарал, има отворени офис пакети, най-популярният е Open Office (той има версии за и за Уин, и за Линукс, а сигурно и за Мак и други). Сам ще прецениш отговаря ли на нуждите ти.
PDF Reader - такива с лопата да ги ринеш, адобският далеч не е the one and only

Обикновено с всяка графична среда идва поне един доста добре интегриран reader за pdf, postscript, djvu..
Photoshop - като негов свободен аналог се сочи The GIMP, доколко е така, някой който е разцъквал из основи и двете може да каже, пробвай. Дали има начин да се подкара под емулатор... нямам идея.
3DMAX - бих ти казала да погледнеш Blender, но мисля, че като цяло са различни неща.
CAD програмите - май успяват да се подкарат през емулатор, сериозен отворен аналог не се е намерил все още...
http://www.winehq.org/ е сайтът на програмата, която се използва за пускане на Уиндоуски програми под Линукс. Някъде там има и информация за това кой какво и в каква степен е успял да подкара. Допитай се до него. Голямо значение има и всичките тези програми, които си изредил, дали ги ползваш продфесионално (примерно на работа) или просто си ги цъкаш, щото се водят най-добрите и примерно у нас могат лесно да се намерят кракнати. Т.е. до колко държиш да ползваш точно тях и само тях...