Автор Тема: Web сървър инсталиране и сигурност.  (Прочетена 1443 пъти)

jorjbg

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
  • :) начинаещ :)
    • Профил
Здравейте! Аз съм начинаещ в областа на линук и реших да попитам компетентни хора като вас, как да си направя web server , който да бъде защитен.
Ето какво мога:
1.Мога да инсталирам линукс. ;D
2.Знам къде е конзолата. ;)
абе почти нищо немога :P
Ще съм ви много благодарен, ако ми помогнете да избера и самия линукс.
компа, на който евентуално ще е системата е с характеристики (800мхз, около 300 рам, около 4 гб хард диск.)-за сега ще е този.
Ще се ползва само за web сървър.
Благодаря на всеки за отделеното време към тази тема.
Активен

Харесвам отзивите за линукс и искам да се понауча

ntrance

• Напреднали
  • Публикации: 696
    • Профил
Re: Web сървър инсталиране и сигурност.
« Отговор #1 -: Sep 14, 2009, 09:54 »
apache2  ;) ти е ключовата думичка
Активен

RealEnder

• Напреднали
  • Публикации: 160
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 14, 2009, 10:19 »
Препоръчвам ти да си инсталираш Ubuntu server edition, а за администриране използвай eBox , има го в хранилищата. През него ще може да направиш повечето настройки, които са  ти необходими през уеб интерфейс.
Чети https://help.ubuntu.com/9.04/serverguide/C/ebox.html и https://help.ubuntu.com/community/eBox.
Официалният сайт на eBox: http://ebox-platform.com/
Успех!
Активен

ntrance

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 14, 2009, 10:39 »
Ей , лоша работа ;) все повече хора бягат на лесното :(  я ебоx webmin web там какво беше :) ама ми е много интересно  , как потребителя ще се оправи ако незнае какво е document root  , web share a2ensite , a2emod , или как се активира сайт , как се спира. как се добят fastcgi ,  примерно допълнителни библиотеки. да не приказваме за конфа на апачето. До тук казах поне 10 неща а има още толкоз по толкоз .Потребителя ако иска да си администратира своя стайт/-тове, без тези неща няма как да мине .!
Тъй че по дяволите оставете тези web   панелски   глупости ами седнете и четете, После линукса не ставал бил труден тъп е незнам си какво .. Без турд не става  момчета
Активен

jorjbg

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
  • :) начинаещ :)
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 14, 2009, 10:40 »
Благодаря ви! Супер сте!
Ще видя до къде ще стигна сам, ако има нещо ще пиша отново.
Активен

Харесвам отзивите за линукс и искам да се понауча

believer

• Гост
« Отговор #5 -: Sep 14, 2009, 12:57 »
Ей , лоша работа ;) все повече хора бягат на лесното :(  я ебоx webmin web там какво беше :) ама ми е много интересно  , как потребителя ще се оправи ако незнае какво е document root  , web share a2ensite , a2emod , или как се активира сайт , как се спира. как се добят fastcgi ,  примерно допълнителни библиотеки. да не приказваме за конфа на апачето. До тук казах поне 10 неща а има още толкоз по толкоз .Потребителя ако иска да си администратира своя стайт/-тове, без тези неща няма как да мине .!
Тъй че по дяволите оставете тези web   панелски   глупости ами седнете и четете, После линукса не ставал бил труден тъп е незнам си какво .. Без турд не става  момчета
Така е иска се четене но не трябва да се отхвърлят готови продукти, които са направени за улеснение на потребителя.
Иначе всеки когато поиска може да задълбае и да изучи нещата из основи. Примерно за някой програмни езици има хиляди "апи-та" които се ползват на готово. И това е за улеснение на програмиста да не пише един стандартен код всеки път отново и отново.
Могат да се дадат и още много други примери.
Активен

RealEnder

• Напреднали
  • Публикации: 160
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
    • Профил
« Отговор #6 -: Sep 14, 2009, 14:15 »
ntrance, свободен си да помогнеш както искаш на човека :)
Аз лично се оправям през конзолата, а който иска да мине по стандартния път може и да почете (хм, RTFM, rude, anyone?;)
Активен

ntrance

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 14, 2009, 15:50 »
Незнам с какво дистро си  но ако е дебиан  или убунту  така
Стартираш консолата :)
su      и пас
apt-get update
apt-get upgrade