Автор Тема: WIN 7 & Kubuntu 9.10  (Прочетена 1246 пъти)

Danymm

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
WIN 7 & Kubuntu 9.10
« -: Nov 24, 2009, 14:06 »
Така, имам питане към вас и се надявам да ми помогнете.
Ползвах дълго време едно Убунту (чисто потребителски) влизах си с него в нета, музика и тн.
Работеше си идеално, но един ден харда ми умря и си купих нов.
Понеже човекът, който ми беше инсталирал Убунтуто не е близо до мен, та си сложих WIN XP. Опитах се да си сложа Убунтуто дуал буут но като го сложих мисля че GRUB се казваше липсваше, e намерих си една програмка под ДОС и с нея се избираше коя ОС да стартира. Но всеки път трябваше да минавам през нея.
Сега отново искам да си сложа Линукс само дето е Kubuntu на лаптопа ми, който идва с инсталирана WIN 7. Искам да мога да влизам при стартиране в която от двете ми е необходимо, понеже ще ми е трудно (все още) да работя с някои от програмките или техни аналози под Linux. Така че ако някой може да ми помогне ...
« Последна редакция: Nov 24, 2009, 14:51 от shoshon »
Активен

bazu

• Напреднали
  • Публикации: 810
  • Distribution: Debian
  • superman
    • Профил
Re: WIN 7 & Kubuntu 9.10
« Отговор #1 -: Nov 24, 2009, 14:43 »
На две на три... :) Значи ти трябва още два дяла на харда единия да речем около 10гб (аз така си ги държа) може и повече стига да не ти се свиди на който да инсталираш кубунтуто и ти трябва още един дял така наречния swap или виртуална рам... навремето swap-а се изчисляваше колкото ти рам паметта два пъти повече swap, но вече не е нужно навярно има 2гб и отгоре рам и няма смисал, та просто един слап дял от 1гб мисля е достатъчен... съдя по себе си. А как цепиш харда ли ми ако незнаеш програмка за тези муймунджълъци си сваляш убунтуто и там има една програмка gparted е точно с нея стават тия неща... Убунтуто е livecd сиреч живо дискче което не се нужда от инталация да ти тръгне линукс на щайгата. :) Та слагаш сд-то буутваш го от биос чакаш да зареди убунтуто даваш gparted (от system-administration мисля се намираше) и цешиш, стискаш палци да не усереш нещо. След това от десктопа даваш инсталл и се инсталира по-лесно от скайп само малко трябва да гледаш къде какво натискаш и като си избираш на кой дял да го иснталираш убунтуто е ВАЖНО и след това grub само ти намира уиндоуса и линукса.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 24, 2009, 14:43 »
Избери инсталиране на boot loader. Би трябвало да го има някъде из стъпките по време на инсталацията. Миналият път явно си пропуснал. Ако го няма, значи задължително ще ти качи такъв ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

bazu

• Напреднали
  • superman
    • Профил
« Отговор #3 -: Nov 24, 2009, 14:44 »
Избери инсталиране на boot loader. Би трябвало да го има някъде из стъпките по време на инсталацията. Миналият път явно си пропуснал. Ако го няма, значи задължително ще ти качи такъв ;)
При убунту не те пита искаш ли не искаш ли, то ти инсталира. :)
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #4 -: Nov 24, 2009, 14:50 »
    Здвавей!
    Ще ти помогнем естествено :)
    1) Важна информация е как ти е разцепен хард-диска? Трябва да е горе -долу така:
    • Windows Primary
    • Linux ext4 Primary
    • Extended D: E: F:(Windows) + 1xLinux ext4 ...
    • Swap ~ 1.5 GB

1)
    Желания резултат може да постигнеш с програмата gparted или с нейн аналог. От друга страна при инсталиране на дистрибуцията, когато зададеш "Ръчно разделяне" на хард-диска ще имаш достатъчно мощни инструменти да го разделиш.

После задаваш Mount Point (За какво ще служат)
    Linux ext4 Primary - / (Root) ( И му задаваш да се форматира )
    Някой ПРАЗЕН от extended - /home ( и пак отметка на форматиране )
    На Swap  mount point-a e swap

Изчакваш си операцийте който могат да продължът доста дълго ( оразмеряването е много бавна процедура )
    После е много лесно( само чети и цъкай "Напред" )

2) Другия вариант (който НЕ препоръчвам) е wubi. Изтегляш си диска с Ubuntu (или флашка естествено), отваряш го под Windows и цъкаш в-у wubi.exe. Убунту ще се инсталира като програма под Windows и прис тартиране ще те пита кое да се зареди.

П.П С цел да те предопредя: Кубунту е доста своенравна хм.. операционна система (?!?). Убунту, Дебиан, Мандрива, Федора и Сусе са с по-добра подръжка (поне на теория )[/li]
Активен

Danymm

• Участници
    • Профил
« Отговор #5 -: Nov 24, 2009, 14:54 »
Страшни сте! Много бързи  O0
bazu, благодаря ти за обяснението
Така и инсталирах Убунтуто преди ( Само дето партишъните ги направих преди да инсталирам Ubuntuto с Партишън меджик под експито) като не се получи( Излезе грешката с Grub), махнах партишъна на убунтуто(остана си пак само XPто) и после пуснах директно Партишън манаджъра на Лайв диска, от него създадох пак партишъните за Ubuntu. Инсталира.
От първото съобщение, свързано с GRUB аз си бях записал диск (буут диск). с помоща на който избирах коя от двете системи да стартира или на коя да инсталира GRUB. И така, ако инсталирах GRUB на WIN, после WINDOWS си зареждаше без да пита нещо. Просто все едно Ubuntuto не съществуваше. И сега искам да се справя и да го инсталирам ( като чета мнението на 2тория модератор може и отново да е Убунту). Благодаря ви хора, чета внимателно всеки ваш ред и ще действам както ми казвате!!!  :)

p.p. С извинение към модератора отностно първия ми пост.
« Последна редакция: Nov 24, 2009, 15:59 от Danymm »
Активен

bazu

• Напреднали
  • superman
    • Профил
« Отговор #6 -: Nov 24, 2009, 14:59 »
Признавам прочетох го два пъти и много не разбрах какво искаш да кажеш.  ::)
Активен

Danymm

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Nov 24, 2009, 15:59 »
1) Важна информация е как ти е разцепен хард-диска? Трябва да е горе -долу така:

•Windows Primary
•Linux ext4 Primary
•Extended D: E: F:(Windows) + 1xLinux ext4 ...
•Swap ~ 1.5 GB
До колкото разбрах Уиндолса е примари Линукс ext4 също примари + swap около 1.5Г... Друго не е необходимо ?
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #8 -: Nov 24, 2009, 16:37 »
Цитат
•Extended D: E: F:(Windows) + 1xLinux ext4 ...
и един за да си държиш каките :)
П.П не е задължително да са primary ама  да спазваме все пак някакви стандарти...
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
kubuntu
Настройка на програми
moffo 6 7680 Последна публикация Dec 21, 2005, 02:48
от
kubuntu dvd проблем
Настройка на програми
mishaikin 8 8352 Последна публикация Jan 04, 2006, 19:02
от mishaikin
Kubuntu