Автор Тема: Една различна тема за Линукс  (Прочетена 1580 пъти)

idiotcho

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
Здравейте на всички! От няколко дена съм на Ubuntu 9.10 - desktop и много ми харесва. Моят съквартирант обаче не може да свикне с него и иска да си сложа и умалният Windows. Искам да питам може ли да стане това без да си трия линукса или е неизбежно триенето. Благодаря предварително!
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
Re: Една различна тема за Линукс
« Отговор #1 -: Apr 16, 2010, 00:48 »
Никакъв проблем нямаш. Правиш си един дял с gparted трябва да е първи и да е primary. След това си инсталираш спокойно windowsa на него, след това ще ти трябва да възтановиш grub ( ползвай търсачката много теми има във форума по този въпрос) и си готов.
Другото решение да му инсталираш windowsa на виртуална машина ( VirtualBox примерно) и да го ползва върху Линукс.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #2 -: Apr 16, 2010, 06:53 »
Нещо не ми е ясно. Нали компютъра си е твой. В такъв случай що ще се съобразяваш със съквартиранта?
Възстановяването на GRUB за новак не е никак лесно. Така че, ако искаш да угодиш на съквартиранта си , ще трябва да форматираш на ново твърдият диск, да го разделиш на няколко дяла, да инсталираш Уиндоус на първият дял, Линукс на втория, отделно трябва да имаш дял за данни за Уиндоса и още един дял за данни за Линукса, плюс един малък дял за swap.
И цялата тая дандания да угодиш на съквартиранта, а компа е твой???
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

lastcyrol

• Напреднали
  • Публикации: 125
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #3 -: Apr 16, 2010, 07:27 »
При една такава операция GRUB не бива засегнат, а само кода в MBR, който пък, съвсем тривиално се бекъпва преди операцията и се възстановява след това. А man страницата на dd е само 4.5 KB.
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #4 -: Apr 16, 2010, 08:30 »
За нов потребител най-добре е да се придържаш към предложението за VirtualBox.
Инсталирай си го, в него инсталирай WIN-а и проблема е решен. Препоръчвам ти да погледнеш опцията за пълне екран на гост-а (WIN-aa). Така може да съвестиш двата десктоп-а едновременно на един монитор.
Активен

idiotcho

• Участници
    • Профил
« Отговор #5 -: Apr 16, 2010, 11:11 »
Нещо не ми е ясно. Нали компютъра си е твой. В такъв случай що ще се съобразяваш със съквартиранта?
Възстановяването на GRUB за новак не е никак лесно. Така че, ако искаш да угодиш на съквартиранта си , ще трябва да форматираш на ново твърдият диск, да го разделиш на няколко дяла, да инсталираш Уиндоус на първият дял, Линукс на втория, отделно трябва да имаш дял за данни за Уиндоса и още един дял за данни за Линукса, плюс един малък дял за swap.
И цялата тая дандания да угодиш на съквартиранта, а компа е твой???
Защото и двамата се познаваме от около 15 години и учим в Техническия. Две доста солидни причини :)
Активен

Bagatur

• Напреднали
  • Публикации: 267
  • Distribution: Debian Squeeze
  • Window Manager: KDE Development Platform: 4.4.5 , LXDE
    • Профил
« Отговор #6 -: Apr 16, 2010, 12:29 »
Хм темата ти не е различна просто е с различно заглавие но явно те е мързяло да ползваш търсачката "Нищо ново под слънцето"
Та ето ти упътване за новаци не знам колко пъти трябва да го поствам вече заради мързела ви да потърсите

От личен опит ше те посъветвам следното:
1.Инсталираш си винбоуза на дял с фаилова система Ntfs който да е с големина окло 15-20 Gb
2.Пр инсталацията на  убунту като стигнеш до частта да разделяш харда инсталатора ще те попита как искаш да го направиш да използва автоматично целия диск или да му зададеш ръчно разделяне и ти трябва да избереш да е ръчно
От там си избираш дела който си заделил за линукс и от него създаваш един примъри партишън с големина 512 mb или повече (зависи колко рам имаш) който да се използва за SWAP a останалото да ти е под фаилова система ext3 или ext4 което си харесаш и точка за монтиране "/" и това е можеш да продължиш с инсталацията  за линукс са ти достатъчни едни 20 GB
след като инсталира и GRub следва рестарт и преди да стартира кавото и да било ще имаш меню от което да си избереш линукс или винбоуз искаш да използваш
останалата част от харда можеш също да си я форматираш под NTFS ако не е форматирана де като ще можеш да я изпозваш под двете ОС
под линукс тва става с ntfs3g но ти стигни до там
ще ти обясним и това как се прави  успех
« Последна редакция: Apr 16, 2010, 13:22 от SATANIC_SOUL »
Активен

Учим се докато сме живи....

task_struct

• Напреднали
  • Публикации: 576
  • Distribution: Kubuntu 14.04
  • Window Manager: KDE 4.13
    • Профил
« Отговор #7 -: Apr 16, 2010, 13:17 »
Защото и двамата се познаваме от около 15 години и учим в Техническия. Две доста солидни причини :)
И аз имах такива съквартиранти и вмомента и двамата са фенове на Линукс :)
Активен

"Minds are like parachutes. They only function when they are open." - James Dewar

irc.freenode.net  / #linux-bg

idiotcho

• Участници
    • Профил
« Отговор #8 -: Apr 16, 2010, 15:11 »
Сега имам друг въпрос. Пробвах да си създам VirtualBox и от там да пусна windows-a. Създадох всичко и накрая ми излезе следната грешка:

Проблем при стартирането на виртуална машина Виндовс.
Cannot open host device '/dev/fd0' for read/write access. Check the permissions of that device ('/bin/ls -l /dev/fd0'): Most probably you need to be member of the device group. Make sure that you logout/login after changing the group settings of the current user (VERR_ACCESS_DENIED).
Unknown error creating VM (VERR_ACCESS_DENIED).

Някой ако може да ми каже какво да направя. Благодаря предварително!
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #9 -: Apr 16, 2010, 16:58 »
Най-вероятно си без флопи на физическата машина, а си конфигурирал виртулната машина с флопи, което... се сещаш.

Във всички случаи отиваш на система и махаш тика пред флопито, а в съхранение с десния клавиш на мишката изтриваш контролера.

Ако имашш други проблеми питай пак.
Активен