Автор Тема: rm /*/*  (Прочетена 955 пъти)

bizarre

• Участници
  • Публикации: 7
  • Distribution: SuSE
  • Window Manager: N/A
    • Профил
rm /*/*
« -: Aug 16, 2010, 12:39 »
Здравейте,
ако не сте разбрали от заглавието на темата, изпълних следната команда rm /*/*
Причината - в бързината съм сложил / пред първата * и...
Поради синтаксиса и дължината на командата никоя търсачка не ми връща смислен резултат и се чудя какво да правя.
Имам един архив от 4:34 тази сутрин на системните директории на сървъра, който е OpenSuse 11.0 върху VMWare ESXi 3.5.

Относно възникването на "проблема", триех файлове от много директории и за да не трия папка по папка триех файловете с rm */*. За нещастие обаче, съм сложил една / пред първата звезда и... сега се чудя как да възстановя от въпросния архив, който се намира на друга машина в мрежата. Шела не приема почти никакви команди или по-скоро това, което съм пробвал до момента, а то се ограничава до листване на главната директория, като резултата е No such file or directory. Преминавам от директория в директория, но не мога да ги лист-на или да създам нова.

Какво можете да ме посъветвате да направя?
Благодаря ви предварително!
Активен

Няма невъзможни неща. Някои просто отнемат повече време.

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Re: rm /*/*
« Отговор #1 -: Aug 16, 2010, 12:44 »
Инсталация от нулата и възстановяване на бизнес информацията от архив
Активен

0x2B|~0x2B

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 16, 2010, 12:46 »
Ако архива е пълен ( в смисъл на целия корен) разархивираш върху дяла посредством някой жив диск и си настройваш груб и би трябвало всичко да е наред.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

bizarre

• Участници
  • Публикации: 7
  • Distribution: SuSE
  • Window Manager: N/A
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 16, 2010, 12:54 »
Благодаря ви за бързите отговори.
Машината е мейл сървър.
В архива имам всички сиситемни директории + писмата, конфигурации на qmail, sa, clam, vpop и т.н.
Мисля да пробвам първо с възстановяване на директориите от архива и ако не стане, тогава да вдигам нова машина, че и свободното пространство на сториджа... всъщност няма такова :(
Активен

Няма невъзможни неща. Някои просто отнемат повече време.

Mitaka

• Гост
« Отговор #4 -: Aug 16, 2010, 14:01 »
Базова инсталация на нов линукс, и после - възстановяване на архива?
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 16, 2010, 14:13 »
Ако има пълен backup на / не му трябва даже и нова инсталация. Директно форматира дяла, екстрактва архива и оправя груб.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"