Автор Тема: Два езика на интерфейса и две клавиатурни подредби при Kubuntu  (Прочетена 1071 пъти)

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Здравейте, по стечение на обстоятелствата трябва да ползваме един и същи компютър с дъщеря ми, като се изисква следното:
1. Потребител А използва qwerty клавиатура и английски интерфейс на KDE;
2. Потребител B използва azerty клавиатура и френски интерфейс.
Възможно ли е да се направи и как, при условие че xorg е един за всички потребители (imho)? Системата е Кубунту 9.04.
Благодаря предварително!
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
Най-лесното,което се сещам е  от потребител А да се добави потребител Б и всеки да си влиза в своя потребителски акаунт и да си прави настройки каквито иска.
Активен

angie_bg

• Напреднали
    • Профил
Да, но /etc/X11/xorg.conf, в който са описани клавиатурните подредби, е само един. Има решение - да бъдат изредени английска - белгийска - БДС - фонетична, но не ми се нрави много. Искам единият потребител да има само английска - фонетична, а другият само белгийска - БДС.
Активен

c111100101

• Гост
Поне в последните две версии на Убунту знам, че системата работи без да ползва файл xorg.conf иначе може да бъде добавен такъв но това не е задължително. Не знам дали във версия 9.04 xserver изисква наличието на xorg.conf.
Иначе е лесно, просто всеки потребител от настройките на KDE си прави необходимите настройки според предпочитанията.
Може да обновиш системата до по-нова версия и да махнеш или преименуваш xorg.conf
« Последна редакция: Nov 12, 2010, 21:17 от c111100101 »
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
Дай да видим дали това решение ще ти се хареса.Казваш,че искаш Първия потребител да ползва US и BG-PHONETIC.За целта отваряш текстов редактор (в твоя случай това трябва да е kate) поставяш вътре това:
Код:
#!/bin/bash
setxkbmap -model pc105 -layout us,bg -variant  ,phonetic -option grp:ctrl_shift_toggle,grp:lwin_switch,grp_led:scroll &
exit
и го запаметяваш в Домашната директория като .us_bg_phonetic.sh.След това отваряш един терминал и пишеш:
Код:
cd ~/
chmod +x .us_bg_phonetic.sh
И накрая отиваш на Система>Предпочитания>Автоматично стартирани програми и чукни върху Нов да добавиш стартер.Ще се отвори прозорец с три реда.

Име: тук напиши примерно Клавиатура като искаш по късно нещо да променяш да знаеш какъв е тоя стартер.
Команда: тук добавяш пътя до .us_bg_phonetic.sh
Коментар: тук пиши каквото решиш  ;D
Сега вече трябва Първи потребител ще пише на US и BG-PHONETIC.Смяната на клавиатурните подредби става с Ctrl+Shift.Aко си свикнала по друг начин трябва да се редактира командата.После правиш нов потребител и влизаш в неговата сесия.Пак отваряш текстов редактор и пишеш това:
Код:
#!/bin/bash
setxkbmap -model pc105 -layout be,bg -variant  ,bds -option grp:ctrl_shift_toggle,grp:lwin_switch,grp_led:scroll &
exit
запаметяваш като .be_bg_bds.sh.Пак отваряш терминал и пишеш:
Код:
cd ~/
chmod +x .be_bg_bds.sh
Правиш и стартера и Втория потребител ще пише на BE-BG_BDS като ги сменя с Ctrl+Shift.Това ще работи без значение дали Xserver-a ползва xorg.conf.
« Последна редакция: Nov 12, 2010, 21:56 от radoshow »
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
И накрая отиваш на Система>Предпочитания>Автоматично стартирани програми и чукни върху Нов да добавиш стартер.
Моля ви четете добре описанията на проблемите, става въпрос за KDE, а не за GNOME.

angie_bg, ако няма проблеми с това layout-ите да се контролират от графичната среда и ако не ти се налага да ги сменяш в текстов режим извън нея, направи го оттам. Предполагам, че имаш само KDE на системата, така че за теб би било все едно откъде е настройката. Глобално сетване, поне според мен, е удобно когато инструмента на графичната среда не работи (незнайно защо), липсва (напр. в е17) или пък като имаш няколко графични среди и днес ползваш едната, а след един месец - другата.

ПС. Малък коментар към извикването на xkbmap - струва ми се, че амперсантът накрая на реда е излишен и заблуждаващ :)
Активен

angie_bg

• Напреднали
    • Профил
Благодаря, Марче, ще махна глобалната настройка и ще се оправяме през KDE-то. Не знам при текущата ми версия как е, но при старите (с Kubuntu съм от 5 г.) КДЕ не ми даваше като превключваща комбинация да избера <alt>+<shift>, с която съм свикнал. Това е главната причина да се обърна директно към форума, без да се опитам да си настроя езиците по "официалния" начин.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Kubuntu инсталационни грижи
Настройка на програми
rinzai 0 6078 Последна публикация Apr 27, 2005, 22:15
от rinzai
как да инсталирам KUBUNTU
Настройка на програми
TrIsTaR 2 7246 Последна публикация Jul 03, 2005, 00:57
от Agent_SMITH
Отново въпрос за KUBUNTU