Автор Тема: Проблем при инсталиране на скайп под Дебиан Лени  (Прочетена 3282 пъти)

remotex

• Напреднали
  • Публикации: 344
    • Профил
А бе пич казвай какво правиш!
Първо: казваш "dpkg: dependency problems" което НЕ ти интсталира скайп
После: не споменаваш за употреба на разните му там опции за игнориране на зависимостите и инсталиране въпреки липсващи такива
А накрая: "Иконката на скайп я има,но когато цъкна върху нея,мисли няколко секунди и спира.Скайпа не се зарежда."

Е кажи как аджеба стигна от едното до другото както (и продлъжаваш да) твърдиш че не си успял (още) да го инсталираш - откъде се появи тая икона. Статичната версия ли пробва или нещо друго?!

Сега да се опитам и аз да ти помогна (въпреки всичко):
Ако вече имаш някъде скайп пусни го от конзола - пишеш само skype [Enter]
Ако каже нещо че не го намира напиши го с пълния му път и дай тук какво ти изписва в конзолата.
По мои спомени имах същия проблем с 64 битов Дебиян навремето и с точно този пакет (който е официалния) - оказа се че е някакъв проблем с пулс аудиото (което веднага ще стане ясно дали и при теб е така когато покажеш какво ти пише в конзолата при зареждане). Проблема се решаваше само с промяна на правата на 3-4-5 pulse-audio-libs....
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Лошият, това ще е последният ми пост и ще се опитам да бъда изчерпателен. Ако не четеш си е за твоя сметка.
1. Не пипай конзолата, няма да ти помогне.
2. Отвори synaptic и премахни кавото и да се е инсталирало от скайп.
3. Отвори хранилищата в synaptic /настройки >> хранилища/ и ги разреши всички, като задължително махаш отметката на CD/DVD/ от източниците. В противен случай ще можеш да инсталираш програми само ако инсталационният диск е поставен в устройството при работеща система. Това е добре, ако нямаш интернет, но след като имаш, този източник не ти трябва.
4. Презареди хранилищата и инсталирай gdebi. Synaptic ще инсталира заедно с нея и свързаните пакети. Програмата я има и на инсталационният диск и ако нямаш интернет можеш да я инсталираш пак чрез synaptic, като инсталационният диск трябва да е поставен в устройството.
5.Отиваш на официалната страница на skype и си сваляш пакета за Debian. В "Идеи и мненият" съм поснал и skype 2.0 за повечето дистрибуции, та можеш и да си свалиш стара версия и от там.
6. Кликаш с десен бутон на мишката върху сваленият пакет и избираш "Инсталирай с gdebi". Програмата ще инсталира пакета заедно със зависимостите.
Това е, успех. Такова чудо не ми се е случвало - да не мога да си инсталирам скайпа.
« Последна редакция: Jan 06, 2011, 22:21 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Recku

• Напреднали
  • Публикации: 206
  • Distribution: Debian Stable
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Изпълнете следната команда като root (администратор):
echo deb ftp://ftp.bg.debian.org/debian/ stable main contrib non-free >> /etc/apt/sources.list (може да използвате copy-paste ;))
Проблема е, че нямате това хранилище, или е comment-нато (да се добави # пред реда, което го изключва като източник, а си остава субект в sources.list), странно как никой не го забеляза в този пост - мениджъра изобщо не ъпдейтва информацията за наличните пакети от това хранилище. И на мен се е случвало, защото при инсталацията на системата има един етап, при който трябва да изберете хранилище, което да бъде добавено, за да можете да се "радвате" на повече пакети.    :o
« Последна редакция: Jan 06, 2011, 20:23 от Recku »
Активен

This aptitude does not have Super Cow Powers.

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Ign cdrom://[Debian GNU/Linux 5.0.4 _Lenny_ - Official i386 kde-CD Binary-1 20100131-19:55] lenny Release.gpg
Ign cdrom://[Debian GNU/Linux 5.0.4 _Lenny_ - Official i386 kde-CD Binary-1 20100131-19:55] lenny/main Translation-en_US
Ign cdrom://[Debian GNU/Linux 5.0.4 _Lenny_ - Official i386 kde-CD Binary-1 20100131-19:55] lenny Release
Ign cdrom://[Debian GNU/Linux 5.0.4 _Lenny_ - Official i386 kde-CD Binary-1 20100131-19:55] lenny/main
Ето това му е проблема. Докато не отвори източниците на софтуер, както му казах и не ги изключи, нищо няма да може да инсталира. Ако го мързи да пипа в източниците, нека просто остави инсталационният диск в устройството докато инсталира скапаните gdebi и скайп. Аз спирам да пиша тук, че вече почна да ме хваща яд.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Recku

• Напреднали
  • Публикации: 206
  • Distribution: Debian Stable
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Правилно... Трябва да се добави и едно #-че пред редовете сапочващи с deb cdrom....
Лошия, ако искаш презапиши актуалния ти файл с този, който съм прикачил, ще можеш да си инсталираш скайпа директно от конзолата или ако пожелаеш чрез synaptic, ако решиш да го използваш.
Предполагам знаеш как да го направиш, ако ли не...
1. su
след, което Въвеждаш root (администраторската) парола - не се притеснявай, че не излизат никакви символи.

2. cd /път/до/файла
Пример: cd /home/<потребител>/Downloads/

3. mv sources.list.txt /etc/apt/sources.list

Успех!
Активен

This aptitude does not have Super Cow Powers.