Доскоро не се бях сблъсквал със следния проблем - ползвам стандартен Гном с Наутилус и отскоро ми се налага да търся файлове по имена.
С ужас установих, че този процес е адски бавен. Ситуацията е следната :
Имам 3 хард диска -
sda е 2 дяла NTFS ;
sdb е 3 дяла -
/ ,
/home на еxt4 и
swap ; a
sdc e целия на ext4, но принципно не е монтиран директно (нарочно).
На Windows-дяла (sda2) имам около 89000 снимки с най-различни файлови формати + още около 5000 всевъзможни файла.
На
/home дяла имам 235 000 снимки, отново най-различен формат + около още 6000 файла.
И забелязах следното - при ползване на SEARCH (бутона или от менюто) през Nautilus, примерно
omega или
omeg*, минават повече от
2 МИНУТИ дoкато излезе резултат !

Същото търсене при NTFS и при третия диск , след като го монтирам е приблизително същото време...
Пробвах и
gnome-search-tool , който вади резултати доста по-бързо, в сравнение с Nautilus , но дори тотално скапания Windows (наложи се да го съживявам, че не съм го ползвал от 5-6 месеца) вади същите резултати за около 10-15 сек. Вярно , че не мога да търся в ext4 , но на неговите си дялове, търсенето е светкавично бързо, в сравнение с Linux !
Пробвал съм това на MInt 10 и 11RC, LMDE , Ubuntu 10.10, SuSE 11.3 и 11,4 ... всички с Gnome+Nautilus - резултатите са идентични.
*
При Ubuntu 11 и Unity има доста голям напредък, но там нещата са различни и някак си не ми е удобно и не мога да свикна.Има ли идея някой защо е толкова тромаво и има ли някакъв начин това да се "оправи" или поне ускори

И има ли начин да се търси и на кирилица (оказа се , че това също е проблем донякъде) ?
Търсих днес цял ден из интернет за този проблем, но само някакви бъгове от 2007 година излизат и не вярвам досега да няма решение - нещо примерно:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nautilus/+bug/96483