Автор Тема: Проблем след инсталация на Дебиан 6  (Прочетена 3112 пъти)

loshia21

• Напреднали
  • Публикации: 252
    • Профил
Здравейте на всички,значи имам няколко проблема.Инсталирах си Дебиян 6 но не може да зареди.От менюто,което ми излиза за избор на ОС избирам Дебиан,всичко протича нормално,но после екрана става черен със бели ивици на зиг-заг,и до там.

Конфигурации: NVIDIA GEFORCE G102M 
RAM:6GB
INTEL CORE DUO
HDD 500GB

Втория ми проблем е,когато ми излезе менюто за избор на ОС,Уиндоуса липсва (не съм го изтрил).Как мога да  поправя GRUB менюто,така че да мога да стартирам Уиндоуса.
Благодаря предварително.
« Последна редакция: Aug 18, 2011, 22:08 от loshia21 »
Активен

big-marvel

• Напреднали
  • Публикации: 70
  • Distribution: Debian GNU/LINUX
  • Window Manager: Gnome+
    • Профил
Re: Проблем след инсталация на Дебиан 6
« Отговор #1 -: Aug 18, 2011, 22:42 »
пробвай с друга дистрибуция ако имаш на диск .Ако не пробвай пак с дебиян но с различна инсталация ,дано се получи или виж това http://www.myfreesoft.net/phpBB2/viewtopic.php?t=104
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 18, 2011, 22:47 »
Здравейте на всички,значи имам няколко проблема.Инсталирах си Дебиян 6 но не може да зареди.От менюто,което ми излиза за избор на ОС избирам Дебиан,всичко протича нормално,но после екрана става черен със бели ивици на зиг-заг,и до там.

Конфигурации: NVIDIA GEFORCE G102M 
RAM:6GB
INTEL CORE DUO
HDD 500GB

Втория ми проблем е,когато ми излезе менюто за избор на ОС,Уиндоуса липсва (не съм го изтрил).Как мога да  поправя GRUB менюто,така че да мога да стартирам Уиндоуса.
Благодаря предварително.
От ТУК ще разбереш как най-лесно да си възстановиш GRUB-a.
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 18, 2011, 22:49 »
пробвай с друга дистрибуция ако имаш на диск .Ако не пробвай пак с дебиян но с различна инсталация ,дано се получи или виж това http://www.myfreesoft.net/phpBB2/viewtopic.php?t=104
Каква ти е логиката? Това ръководство е доста старо и е за съвсем различно нещо - за липсващ grub  след преинсталация на Уин, а не за липсващ ред за Уин в менюто на grub.

На мен ми се струва, че проблемът "не може да зареди" е от липсващи драйвъри за видеокартата. По принцип най-лесният начин под Дебиан за това е със скрипта sgfxi, само дано версията на Дебиан да не е прекалено стара за видеокартата.

Когато екранът стане "зебра" пробвай да натиснеш Ctrl+Alt+F1 и да се надяваме, че ще ти пусне текстов режим. Пиши какво става и ще видим как да продължим.
Активен

loshia21

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 18, 2011, 23:00 »
При натискане на ctr-alt-f1 нищо не се получава.Не ме пуска в конзолен режим. :(
Активен

loshia21

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 18, 2011, 23:27 »
При избиране от менюто:Debian (recovery mode)
ми излиза:or type CONTROL-D to continue

Натискам control-d и пак се появява същия екран "зебра"
Активен

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 19, 2011, 06:52 »

Тъй де, само дето преди or type CONTROL-D to continue пише да напишеш root паролата
пишеш нея и продължаваш
сетне за да не те боли главата пишеш: /etc/init.d/gdm3 stop  ако все пак се пъне да пуска графиката. Прегледай си xorg.conf файла трябва да имаш:
Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection --(това обикновенно се получава след инсталиран драйвер и nvidia-xconfig го прави)
обикновенно проблемчето се появява когато xorg-а ти е редактиран но самия драйвер го няма, промени nvidia на nv (така ше сработи графиката), и ако нямаш инсталиран nvidia драйвер инсталирай го, аз ползвам винаги драйверите на nvidia и нямам ядове до сега.
Преди инстала на драйвера задължително инсталираш module-assistant пишеш в конзолата като root :m-a prepare след като си инсталира нужните нещица, инсталираш nvidia драйвера който си свалил от сайта на nvidia. Задължително преди инсталацията деинсталирай проблемния nvidia драйвер ако има такъв инсталиран. По този начин до се га си инсталирам видеото на nvidia и никога не съм имал проблем.
Успех
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

AMD

• Напреднали
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 19, 2011, 08:37 »

Тъй де, само дето преди or type CONTROL-D to continue пише да напишеш root паролата
пишеш нея и продължаваш
сетне за да не те боли главата пишеш: /etc/init.d/gdm3 stop  ако все пак се пъне да пуска графиката. Прегледай си xorg.conf файла трябва да имаш:
Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection --(това обикновенно се получава след инсталиран драйвер и nvidia-xconfig го прави)
обикновенно проблемчето се появява когато xorg-а ти е редактиран но самия драйвер го няма, промени nvidia на nv (така ше сработи графиката), и ако нямаш инсталиран nvidia драйвер инсталирай го, аз ползвам винаги драйверите на nvidia и нямам ядове до сега.
Преди инстала на драйвера задължително инсталираш module-assistant пишеш в конзолата като root :m-a prepare след като си инсталира нужните нещица, инсталираш nvidia драйвера който си свалил от сайта на nvidia. Задължително преди инсталацията деинсталирай проблемния nvidia драйвер ако има такъв инсталиран. По този начин до се га си инсталирам видеото на nvidia и никога не съм имал проблем.

При което сложи на драйвер секцията "vesa" и рестартирай в нормален режим.
Успех

loshia21
Според мен се ползва някой от отворените драйвери, който не може да настрои правилно картата. Наистина пробвай с друга дистрибуция от жив диск по възможност, да видиш дали пак ще е така.

А тук пробвай варианта по - долу
« Последна редакция: Aug 21, 2011, 14:59 от neter »
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 19, 2011, 10:59 »
Според мен, проблемът е в това, че мониторът не се справя с избраната резолюция и честота на опресняване (при включен modeset, това става още при стартирането). След като това се получава веднага след инсталацията, най-вероятно се ползва nouveau драйвъра (както е предположил и AMD/ROKO__).

Струва ми се, че е най-лесно да редактираш реда за стартиране на ядрото, за да видиш нещо във виртуалната конзола или да се добереш до графична среда.
Когато се появи менюто на GRUB и след като избереш съответния ред, натисни клавиш "e", за да влезеш в режим на редакция. След това намираш реда, започващ с "linux ...", отиваш в неговия край и след като оставиш един интервал, дописваш това: nomodeset nofb (или nomodeset vga=normal). Като стартираш с тези опции (натискаш Ctrl-x след редакцията), пробвай да превключиш на някоя виртуална конзола, за да видиш дали нещо се чете и дали може да се логнеш.

Ако и с тези опции картината излиза на "зиг-заг", може да стартираш еднократно с използване на vesa драйвер. За да го направиш, трябва да допишеш опция xforcevesa (става по същия начин, както е при по-горните). С този драйвер ще се добереш до графична среда и от там вече ще оправяш нещата. (Edit: Ако тази опция не работи в Debian, трябва да редактираш xorg.conf. Виж поста на AMD. Труден е за разчитане, но ще се оправиш).
За да опиташ да добавиш ред за страртиране на Windows, придобиваш права на root и изпълняваш команда update-grub (или update-grub2).
« Последна редакция: Aug 19, 2011, 11:10 от trosho »
Активен

zxz

• Напреднали
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
« Отговор #9 -: Aug 25, 2011, 10:01 »
Имах същия проблем с убунту добави номодесет при стартиране и всичко ще е наред
Поздрави,
Георги
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #10 -: Aug 25, 2011, 10:20 »
Само не знам как така смело инсталирате, без изобщо да сте тествали дистрибуцията от Live CD и без да знаете какво може да очаквате от нея. Причината за мен е липса на лицензиран драйвър, каквито в чистият Дебиан изобщо няма в инсталационният диск.
Сваляй Live CD -та от distrowаtch и тествай. Която дистрибуция ти хареса, тая инсталирай. Списъкът с дистрибуции не е малък, а с този хардуер можеш да си позволиш всяка дистрибуция и всяка графична среда.
Ако толкова държиш на Debian - в Linux Mint Debian има доста несвободни драйвъри, можеш да опиташ с нея. Но не се изхвърляй да инсталираш, а я пусни първо от Live CD.
« Последна редакция: Aug 25, 2011, 10:29 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Ekspert

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Aug 26, 2011, 10:49 »
И дебиан има Live CD
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #12 -: Aug 26, 2011, 11:25 »
То за нищо не става, но дава добра представа, дали ще тръгне системата след инсталацията.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Ekspert

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Aug 27, 2011, 16:16 »
То за нищо не става, но дава добра представа, дали ще тръгне системата след инсталацията.

Не мога да кажа нищо, пробвал съм го и работи и от диск и от флашка, но само на два лаптопа.
P.S. и двата си тръгнаха нормално.
Активен