Нещата в случаят далеч не са прости и не виждам как ги правите тези сметки "база с еди си колко клиента и еди си какъв обем ще върви добре на...".
Има огромно значение каква е схемата, къде има индекси и най-вече какви са access pattern-ите. Обемът на базата не е толкова важният въпрос.
Примерно аз търкалям ей тази база:
http://www.gat3way.eu/crack/stats.phpкоято е бекенд на тази доволно проста и грозна система:
http://www.gat3way.eu/crack/search.phpИ заявки определено има (не толкова защото много хора са се засилили да ме запитват за тези хешове, а защото има разни доста по-посещавани сайтове, които като им пратят заявка ходят и я препращат на няколко подобни уеб-базирани системи, като моята например). В крайна сметка натоварването далеч не е голямо, но понякога има някакви пикове.
Това (54GB база) върви на виртуална машина само с 512МБ РАМ, която споделя с apache/php на същата машина и това му е пределно достатъчно. Таблиците са много прости (въпреки че са огромни), има сложен един индекс и проблемът ми е че заради същият индекс, INSERT-ите се влачат безумно много за разлика от SELECT-ите. Всяка заявка през уеб интерфейса се състои в четири SELECT-а и както можете да проверите, това става доста бързо за база с общо близо 500 милиона реда.
Също така убеден съм че при настоящето положение и 10 пъти по-голяма да беше базата (стига да имах място на диска), щеше да се държи почти точно толкова добре колкото сега. Единствено трябва новите данни да ги разбивам в нови таблици, което е ограничение, за което не виждам workaround - главно защото има един момент от който нататък тъпченето на нови полета в таблицата става доволно грозна работа и единственото решение е да се направи нова таблица. Но моето е много прост случай, който въпреки това илюстрира прекрасно колко значение има обема на базата

Сега въпросът е че при мен INSERT-и и UPDATE-и се случват много рядко, следователно нямам проблеми с локвания на таблици, конкурентност и т.н. Така че всичко е въпрос на access pattern-и и организация на таблиците. Тези неща трябва да се вземат предвид и да се премислят добре на първо време. Стотици пъти по-малка база, но с по-сложна схема и достатъчно кофти access pattern-и, може да се държи смазващо по-зле дори на много по-мощен хардуер.