В Линукс, по принцип логиката е, нещата се създават и работят конзолно, а тези които се възприемат по-широко и се ползват повече, в последствие им се създава графичен интерфейс. Може и да греша, но такова мнение за нещата съм си изградил!
Абе да си кажа честно и аз с тази логика съм "захранен", обаче напоследък нещата се случват на обратно. Ще говоря за Убунту, но то се отнася за всички. Примерно приложението за инсталиране на "затворени" драйвери jockey. То толкова време си работеше САМО в графична среда, което е тъпо, понеже става въпрос в общия случай за видеодрайвери, пък и да не е за видео, все пак са модули, които работят на по-ниско ниво директно с кернела (поне така предполагам) и е належащо да работи и в конзола. Слава богу, от скоро има и jockey-text и можеш да си го ползваш и от конзола. Добре сега, всеки ще каже, че това си е само за Убунту, но какво да кажем за network-manager? Този инструмент трябва да работи и в конзола, все пак това ти е мрежата. И съм забелязал, че всеки опит да не го ползваш завършва зле

. Да си настроиш безжичната, впн-а, 3г модема и там каквото ти е кеф от един инструмент си е супер. Не зная от колко време се разработва и конзолна версия, но вече я има, сега ще видя как точно се ползва, че още не съм я "пипал"