Автор Тема: Малко веселба :)  (Прочетена 3199 пъти)

AMD

• Напреднали
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
Re: Малко веселба :)
« Отговор #15 -: Feb 17, 2012, 10:20 »
Лошо няма. RedHat имат навика да правят едни pygtk GUI tool-ове за конфигуриране на системата, които понякога са толкова удобни че много пъти ми се е случвало да ги ползвам с X forwarding навремето :)

Плюс това не виждам защо да не трябва да има графична среда върху сървърна дистрибуция. Ако случайно е проблем, винаги може да се изключи.

При все това, GUI интерфейсите са много капризна работа. Големият проблем, който виждам аз поне е че има някакво време за което или се нагаждаш, или отказваш да се занимаваш. Докато мине това време, обикновено TUI интерфейсът е по-удобен, а и по-бърз. Дори и като свикнеш, пак често си остава по-бърз, примерно елементарни неща като да grep-неш някакъв низ във всички файлове рекурсивно и резултата да го pipe-неш към още един grep, за да редуцираш резултатите, няма GUI което да ти позволява да го правиш лесно и бързо. Що се отнася до конзолните приложения, POSIX стандарта и там онези GNU coding guidelines покриват доста голяма част от изискванията и като се вържеш някъде с ssh примерно знаеш какво да очакваш (освен ако не е HPUX с тотално насрана терминална емулация, липсващи GNU неща и тем подобни работи хехе). Най-малкото знаеш че се очаква --help да даде помощна информация, обикновено се приема вход от stdin, изход на stdout, има man страници, шеловете са сходни, coreutils нещата са сходни и т.н. С GUI нещата всеки си ги е направил както ги вижда най-практични.

Мммм конкретно моят случай е забавен, имам едно проектче което движа в свободното си време, което е конзолно, но пък зависи от наличието на графична среда заради малоумни ограничения на видеодрайверите. Така че наличието на пуснат X сървър е задължително, поне в половината случаи (единият производител има по-читави драйвери и там може без X). От друга страна, целият код (наскоро го смятах, над 300 хиляди реда) е писан изцяло с конзолни текстови редактори - mcedit и vi, никакви fancy IDE-та, дори прости графични редактори. Въпреки това, не бих могъл да преживея да работя в tty, най-малкото съм навикнал към нормални браузъри и мейл клиенти :) Парадокси, какво да се прави :)

Има инструменти от RHEL които ползвам и не ги заменям за нищо, то не точно RHEL само дистрибуцията е RPM инак е съвсем различна но...

Alterator има и графичен и конзолен и Уеб интерфейс и то много удобен и подреден, за да може всеки да се справя с него.
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #16 -: Feb 17, 2012, 14:51 »
В Линукс, по принцип логиката е, нещата се създават и работят конзолно, а тези които се възприемат по-широко и се ползват повече, в последствие им се създава графичен интерфейс. Може и да греша, но такова мнение за нещата съм си изградил!
Абе да си кажа честно и аз с тази логика съм "захранен", обаче напоследък нещата се случват на обратно. Ще говоря за Убунту, но то се отнася за всички. Примерно приложението за инсталиране на "затворени" драйвери jockey. То толкова време си работеше САМО в графична среда, което е тъпо, понеже става въпрос в общия случай за видеодрайвери, пък и да не е за видео, все пак са модули, които работят на по-ниско ниво директно с кернела (поне така предполагам) и е належащо да работи и в конзола. Слава богу, от скоро има и jockey-text и можеш да си го ползваш и от конзола. Добре сега, всеки ще каже, че това си е само за Убунту, но какво да кажем за network-manager? Този инструмент трябва да работи и в конзола, все пак това ти е мрежата. И съм забелязал, че всеки опит да не го ползваш завършва зле :( . Да си настроиш безжичната, впн-а, 3г модема и там каквото ти е кеф от един инструмент си е супер. Не зная от колко време се разработва и конзолна версия, но вече я има, сега ще видя как точно се ползва, че още не съм я "пипал"  ;D

Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

Gogo_SZ

• Напреднали
  • Публикации: 270
  • Distribution: Mageia, Mandriva
  • Window Manager: KDE, Mate, Gnome, LXDE
  • So to complete victory of trade over reason!
    • Профил
« Отговор #17 -: Feb 23, 2012, 20:18 »
Ама направо не сте наясно ;D ;D ;D ;D

Я поразпитайте някой с пари и без акъл колко ще плати за сървер с черен екран и неясно буквички и колко за една добра цветомузика [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3

Все пак за съжаление не са малко клиентите които смятат, че сървер е оня скъпия комп на бюрото на шефа от който се вижда кой играе пасианс и кой какво прави.

А на сериозно - сървера си е сървер и си се управлява от конзола, ама и графиката не вреди.
Аз лично предпочитам gnome да си е инсталиран и готов, но да не се стартира винаги.
« Последна редакция: Feb 23, 2012, 20:29 от Gogo_SZ »
Активен