« Отговор #31 -: May 30, 2012, 20:09 »
И двете, за които споменаваш, са професионални издания. Форматът pdf е добър за това, което е, а именно документи. Но pdf няма ефекти, анимации, аудио, видео. По принцип това не са толкова важни неща, а освен това са времеемки и ресурсоемки.
Но през XXI век pdf е всичко друго, но не и достатъчен. Това бе формат от миналото хилядолетие и там си остана. Ползва се само по инерция и консерватизъм. Не случайно наблегнах, че двете издания са професионални.
Аз съм се натъквал на практически проблеми в pdf. Например най-големият ми проблем беше екранните снимки. В статия такива просто не могат да се поставят. Дори ако отделя половин страница, една екранна снимка едвам се вижда. Обаче аз не мога да ѝ отделя дори 1/5, защото това разрушава цялата структура.
И тогава измислях какви ли не чудеса от геройство, включително да изрязвам само част от екранната снимка. А да не говоря, че ползването на картинки си има лимит, не могат да се набиват само картинки. Обикновено не могат да се слагат и точно, където искаш. Като резултат непрекъснато валяха оплаквания, че не се разбира и се губи смисъла.
Изобщо pdf си е едно голямо ограничение, какво можеш и какво не. И всичко, което не можеш все е свързано с достъпността на съдържанието, което в нашия случай беше решаващо, защото списвахме вестник за ламери.