Автор Тема: Свободни презентации  (Прочетена 6357 пъти)

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
Re: Свободни презентации
« Отговор #15 -: May 31, 2012, 15:53 »
Да ви кажа какво стана :) . Мероприятието в Математическата гимназия във Варна имаше за цел запознаване с нещото, наречено "Софтуер с отворен код". Организатор бе Валерий Вутов, а Ивайло Вълков и аз трябваше да покажем каквото решим. Имаше около 20 деца, а по-късно са дошли още десетина, които изразили съжаление, че са пропуснали основната част. Валерий беше подготвил няколко живи диска с Тиликс, Ивайло с Debian, а аз с УСУ. Валерий и Ивайло предварително стартираха дисковете си на няколко компютъра. Дисковете с УСУ също влязоха в употреба малко по-късно. Показах първоначалното зареждане на Fedora и кратка презентация на тема Отворен код, която бях подготвил. После показах Sweet Home 3D и работа на виртуални машини и с виртуални десктопи във Fedora 16 с GNOME 3, общо за около 25-30 минути. След това Ивайло и Валерий занимаваха децата с Debian, Тиликс и УСУ. През цялото време децата слушаха и гледаха с интерес без даже и следа от умора или досада. Моето мнение е, че мероприятието беше успешно.
Смятам тия дни да пооправя презентацията и да я прикача тук.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6838
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #16 -: May 31, 2012, 16:00 »
Похвално Ласков. Дано са се позапалили младежите. Само дето тази дистрибуция Tilix, нещо никаква я няма вече. Ни поддръжка, ни нови версии. Юнака, който се занимаваше с това, баш разработчика, девелопера дето се казва - Илия Базлянков беше се поизсилил в началото, че сайт, че нови версии очаквайте, че нови пакети, че не знам какво си, а после нищо на мегдана. Тази версия, която я има като последна по разни ftp-та, а и тук я имаше на сайта, в секцията файлове - е от доста години назад. А и сайта му от много време не е работещ, един абузе такъв, абе никакъв. Не знам подробности, какво се е случило, ама явно са го зарязали този проект.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

laskov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #17 -: Jun 01, 2012, 11:46 »
Ето и част от мнението на Ивайло Вълков, което публикувам с негово позволение:
Цитат
Събралите се около мен задаваха доста въпроси и мисля, че успях да им отговоря достатъчно изчерпателно, за да им е още интересно и да потърсят сами информация и да експериментират. Съжалявам, че нямах възможност да видя и чуя какво се случва в останалата част от залата по същото време.
Успях да им спомена за стандартните неща като SIP и Jabber, за патентните проблеми около C# и Mono, покрай въпросите, които ми задаваха. Имаха въпроси за VirtualBox, който показа. Мисля, че бяха изненадани, че всичко е софтуер или поне така ми се стори. Предупредих ги да си правят резервни копия преди да опитват каквото и да било.
Мисля, че ги надъхах да експериментират, може би просто малко им е трябвало, за да предприемат действия. Разпитваха за среди за програмиране, как се програмират графични интерфейси, разлики между дистрибуции, wine, игри и др. Мисля също, че ги изненадах с твърдението, че свободният софтуер работи на всякакви операционни (обобщавам не всеки, но повечето). Питаха за документация и къде може да се намери.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

laskov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #18 -: Jun 01, 2012, 13:10 »
А ето я и презентацията. Ползвайте я, както намерите за добре.
Забелязани пропуски:
1. (Мисля, че) Никъде не се споменава думата "безплатно";
2. Трябва да се обясни, че свободния софтуер работи не само под Линукс, а и под Windows.
« Последна редакция: Jun 03, 2012, 12:52 от laskov »
Активен