Автор Тема: Не мога да се логна  (Прочетена 1528 пъти)

stan4opojara

• Напреднали
  • Публикации: 143
    • Профил
Не мога да се логна
« -: Nov 23, 2012, 13:06 »
Отворих терминалче дадох парола за роот и и реших да сменя лога на роот обаче, ми излиза само за гост и от там сега не мога да се върна и в моя лог. изписвам му паролата но то си остава в същото положение, като напиша друга парола казва че е грешна но като му дам истинската става черен екрана от там тръгва но на същото положение, и само като гост може да се работи. Това е на Убунту 12.04
Активен

luda_glawa

• Напреднали
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Не мога да се логна
« Отговор #1 -: Nov 23, 2012, 13:21 »
Отворих терминалче дадох парола за роот и и реших да сменя лога на роот обаче, ми излиза само за гост и от там сега не мога да се върна и в моя лог. изписвам му паролата но то си остава в същото положение, като напиша друга парола казва че е грешна но като му дам истинската става черен екрана от там тръгва но на същото положение, и само като гост може да се работи. Това е на Убунту 12.04

Поеми дълбоко въздух, бавно издишай и опитай пак да обясниш какъв е проблема. Не се разбира много, много  ;)
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 23, 2012, 13:34 »

Поеми дълбоко въздух, бавно издишай и опитай пак да обясниш какъв е проблема. Не се разбира много, много  ;)

Това е станчо-пожара, бе човек - при него всичко е на пожар :D :D :D.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

stan4opojara

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Nov 23, 2012, 13:40 »
поемам... :o исках да се логна като роот. Дадох му паролка за роот ( терминал root passwd ) след това смяна на потребител, излиза екрана за смяна на потребител като там има моят лог, лог за гост и трябва да има опция друг ( да напишеш роот след това парола) и готово. Обаче от екрана за смяна на потребител мога да вляза само като гост. Опцията за роот изобщо не излиза, а като искам да се върна в моя лог уж тръгва да сменя екрана и се връща пак в екран смяна на потребител. Нарочно му написах грешна парола за моя лог и веднага ми изписа че е грешна, но с вярната не иска да се върне към нормална работа. Дано да е по ясничко този път Убунту 12.04 ??? ??? ???
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #4 -: Nov 23, 2012, 14:50 »
Т.е. първо, задал си парола за потребителя root (отворил си терминала и си написал нещо от сорта на sudo su - и след това passwd)?

После си цъкнал от графичната среда Switch User и те е върнало на login screen-а?

Оттук нататък проблемът се разклонява на:
* В login screen-а няма пция да се логнеш под графична среда като root
* В login screen-а не ти работи връщането в работещата сесия на твоя потребител

Аз така ги тълкувам нещата. Ако е така - съвсем нормално нещо в Линукс е да не пуска администратора в графична среда, ако ти трябва графична програма с администраторски права може да пробваш инструменти като gksu, kdesu и подобни. За връщането в работещата сесия нека някой друг да каже....
Активен

stan4opojara

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Nov 23, 2012, 16:00 »
Проблема е : не ми работи връщането към моя потребител...А да бъда точен На старите версии ставаше така: в терминал ( sudo passwd ) задаваш парола за роот след това искаш смяна на потребител там има опция друг, пишеш роот,  иска парола  пишеш я, и стартираш в графична среда с правомощия на роот. А от къде тръгна самия проблем. Някога бях инсталирал 12 10 естествено в ранна негова фаза да го тествам и после го изтрих. Скоро като надградих до въпросното започнаха проблемите бавене чудене и аз реших да върна една версия назад т.е. 12.04 всичко добре до един момент но и тук започнаха проблеми докато не установих че е останало ядро 3.5 от някогашния инстал. За да го изтрия трябва да мина за роот иначе няма права и така нататък. Само да вметна с два харда съм и въпросната инсталация беше на другия диск а това ядро как се е появило тук не знам, а разбрах за него когато върнах на 12.04 а при стартиране ми изписва и тръгва от това ядро с много проблеми. Като му кажа да стартира от неговото ядро е без проблемно.
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #6 -: Nov 23, 2012, 20:42 »
Цитат
Проблема е : не ми работи връщането към моя потребител...
Код:
$ exit
?

Цитат
в терминал ( sudo passwd ) задаваш парола за роот след това искаш смяна на потребител там има опция друг, пишеш роот,  иска парола  пишеш я
я кат команди ни го напиши, какво точно пишеш

Цитат
тартираш в графична среда с правомощия на роот
това по-добре не го прави

Цитат
Скоро като надградих
направи една чиста инсталация и не се занимавай.

Цитат
а това ядро как се е появило тук не знам
и ние не знаем :)

Цитат
Като му кажа да стартира от неговото ядро е без проблемно.
ами чудесно, стартирай го от неговото ядро. Другото не можеш ли да го махнеш от Синаптик?
Активен

stan4opojara

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Nov 24, 2012, 10:39 »
я кат команди ни го напиши, какво точно пишеш.............stan@stan-SMBIOS:~$ sudo passwd
[sudo] password for stan: xxx
Въведете нова UNIX парола: xxx
Повторете паролата: xxx
passwd: password updated successfully
stan@stan-SMBIOS:~$
   До 10 версия стартирам роот в графична среда и правя каквото ми трябва( както сега да изтрия някои системни папчици) , никога не съм имал проблеми                                                                           

направи една чиста инсталация и не се занимавай.
направих я но по чиста от формат на роот дяла и другото по старо му няма как защото на този хард имам 120 гига инфо
и въпреки инсталацията въпросното ядро 3.5 си го има в системните папки и пак иска да стартира от него

Другото не можеш ли да го махнеш от Синаптик?
 Там липсва, все едно не е инсталирано... ???
И все пак благодаря за кода... ;)
Активен